A hatásköri változás óta több eljárás indult jogszerűen intézkedő rendőrök sérelmére járművekkel, vágóeszközökkel elkövetett támadás miatt.

A főügyészség Debreceni Regionális Osztálya gyanúsítottként hallgatta ki azt a letartóztatásban lévő, büntetett előéletű férfit, aki 2018. július 13-án az M3 Autópálya egyik pihenőhelyén várakozott, amikor a rendőrök intézkedés alá akarták vonni. Az elkövető a rendőri jelzésre menekülni kezdett, ennek során egy borsodi kisvárosban lassítás nélkül áthaladt egy kereszteződésen, majd gépkocsiját szándékosan balra kormányozva arra kényszerítette a szemből érkező autó sofőrjét, hogy az ütközés elkerülése érdekében térjen le az úttestről. Ezt követően egy magánútra hajtott, ahol egy rendőr megállásra szólította fel. Az elkövető ennek ellenére sem állt meg, a járművét 20-30 km/h sebességgel a törzsőrmester irányába vezette, akinek a sérülés elkerülése érdekében el kellett ugrania. Végül a rendőrök azt követően tudták csak megállásra kényszeríteni a férfit, hogy a menekülési útját elálló és a mögötte haladó szolgálati gépkocsiknak is nekihajtott. Az elkövető érvényes vezetői engedély nélkül, kábító hatású anyag fogyasztását követően vett részt a közúti közlekedésben, a rendőrautókban több mint fél millió forintos kárt okozott.

A borsodi férfit az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettén túlmenően, közúti veszélyeztetés bűntettével és nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével is meggyanúsította, valamint indítványozta letartóztatásának meghosszabbítását.

A folyamatban lévő többi eljárásban az elkövetők különféle eszközöket alkalmaztak a szolgálatban lévő rendőrrel szemben, bozótvágóval, baltával támadtak rájuk jogszerű intézkedésük közben, és olyan eset is volt, amikor egy békési férfi traktorral veszélyeztette a vele szemben fellépő hivatalos személyek életét.

 

Hozzászólások lezárva.