A Komáromi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat azzal a letartóztatásban lévő férfival szemben, aki 8 migráns csempészésében működött közre.

A román férfi 2018 májusában telefonon kapcsolatba lépett egy ismeretlen – Belgiumban lakó – személlyel, aki megbízta őt azzal, hogy 500 euróért Romániából Belgiumba migránsokat szállítson. A vádlott anyagi nehézségekkel küzdött, ezért a megbízást elfogadta.

A férfi ezt követően Brüsszelbe utazott, ahol találkozott a megbízójával, aki az embercsempészés végrehajtása céljából a vádlott nevére vásárolt egy zárt rakterű tehergépkocsit, amivel a férfi visszautazott Romániába. A vádlott a megbízójától kapott útmutatást követve a tehergépkocsit Aradon átadta egy ismeretlen személynek, aki azt embercsempészet céljára átalakította oly módon, hogy közvetlenül a vezetőfülke fala mögötti részen rejtekhelyet alakított ki.

A férfi 2018. május 22-én érkezett meg Pitestibe, ahol egy újabb ismeretlen személy közreműködésével 8 fő, vietnámi állampolgárságú migránst vett fel a tehergépkocsiba. A vádlott Ártándnál lépte át a magyar-román államhatárt azért, hogy a migránsokat Belgiumba csempéssze. A járőrök 2018. május 23-án, az M1-es autópályán ellenőrizték a tehergépkocsit, majd a rejtekhelyen a migránsokat megtalálták.

Az embercsempész tudta, hogy a migránsok érvényes úti okmányokkal és Magyarország, illetve Nyugat-Európa területére vonatkozó beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkeznek, vagyis jogellenesen kívánják átlépni a magyar-osztrák államhatárt. A vádlott az elkövetés körülményei és módja, valamint annak szervezettsége alapján tudomással bírt arról is, hogy embercsempészés céljából létrehozott bűnszervezet tevékenységét segíti, annak működésében vesz részt.

Az ügyészség a vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. Az embercsempész büntetőjogi felelősségéről a Komáromi Járásbíróság fog dönteni.

A rendőrség által ez elfogáskor készített videó és a fotók az alábbi linken érhetők el:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/egy-embercsempesz-8-illegalis-bevandorlo#3

Hozzászólások lezárva.