A Gyulai Törvényszék kedden előkészítő ülésen ítélt 7 év, valamint 3 év 6 hónap börtönbüntetésre kábítószer-kereskedelem miatt két gyulai férfit, akik közül az egyik 4 hónap alatt 108 tő, magas kábítószer hatóanyag-tartalmú kendernövényt termesztett, míg társa a megtermelt marihuánát értékesítette.

A Békés Megyei Főügyészség vádiratával egyező ítélet szerint az ügy 41 éves vádlottja maga is marihuána fogyasztó volt, és 2010 környékén kezdett el a Gyula külterületén lévő tanyáján a szakirodalom tanulmányozása alapján magas kábítószer hatóanyag-tartalmú kendernövényeket termeszteni. A tevékenységhez szükséges felszereléseket beszerezte, majd az idő előrehaladtával a marihuána termesztése sikerrel járt, így a 2018. április 11. napján történt elfogásakor 49 élő és 59 leszüretelt, magas THC tartalmú kendernövényt foglalt le nála a nyomozó hatóság.

A férfi 40 éves elkövető társának 2017 januárjában jutott a tudomására, hogy a marihuánából lehet vásárolni, majd ezen időponttól kezdve nagy tételben, 2018. március 1-jéig összesen 1.180 gramm marihuánát vásárolt a termesztőtől, amelyért több mint 2,5 millió forintot fizetett ki. A megvásárolt marihuánát ezután haszonnal továbbértékesítette, grammonként jellemzően 2.500 forintot, de volt, hogy 3.000 forintot kért részben attól a nyomozás során felderített 9 személytől, akiknek felelősségre vonására elkülönített eljárásban kábítószer-fogyasztása miatt került sor.

A két férfival szemben a Békés Megyei Főügyészség társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat 2019. március 19-én, és indítványt tett arra, hogy az előkészítő ülésen történő beismerésük esetén a termesztést is végző férfival szemben a bíróság 7 év börtönbüntetést szabjon ki, míg társát 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélje. A vádlottak az indítvány ismeretében a 2019. május 21-én megtartott előkészítő ülésen beismerték a bűncselekményt és a tárgyalásról lemondtak, aminek eredményeként nyomban ítéletet is hozott a bíróság, és az ügyészi indítvánnyal egyező mértékű börtönbüntetést szabott ki a férfiakkal szemben. Eltiltotta továbbá őket a bíróság a közügyek gyakorlásától és vagyonelkobzás elrendelésével elvonta tőlük a kábítószer-kereskedelemből szerzett közel 4,5 millió forintot.

A vádlottak és védőik a büntetés enyhítése végett fellebbeztek, a kábítószer termesztésével foglalkozó férfi a másodfokú eljárás befejezéséig letartóztatásban marad.

A rendőrségnek az elkövetés helyszínén készített videója és fényképfelvételei az alábbi linken megtekinthetők:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/egy-gyulai-tanyan-termesztettek-a-kabitoszert#7

Hozzászólások lezárva.