Főoldal » Archív » Időskorúak sérelmére követtek el csalásokat Budapesten - vádemelés

A Buda­pes­ti XI. és XXII. Kerü­le­ti Ügyész­ség csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat egy 32 éves nővel, édes­any­já­val, és élet­tár­sá­val szemben.

A nő két idős­ko­rú sze­mély sérel­mé­re köve­tett el csa­lást, az egyi­ket az élet­tár­sa, a mási­kat pedig az édes­any­ja közreműködésével.

A nő  2016. janu­ár 12-én a buda­pes­ti Fehér­vá­ri út jár­dá­ján  meg­szó­lí­tott  egy sétá­ló 86 éves nőt, álné­ven bemu­tat­koz­va idős gon­do­zást és ház­tar­tá­si mun­ka­vég­zést aján­lott. A közös séta és beszél­ge­tés köz­ben a sér­tet­tel tele­fon­szá­mot cse­rélt, és csa­lá­di hely­ze­té­ről, anya­gi körül­mé­nye­i­ről fag­gat­ta. Ennek során a sér­tett rész­le­te­sen beszá­molt élet­kö­rül­mé­nye­i­ről, csa­lád­tag­ja­i­ról, így azt is elmond­ta, hogy elhunyt férje rend­őr volt, az uno­ka­öccsét pedig  név sze­rint is megnevezte.

Az így meg­szer­zett infor­má­ci­ók fel­hasz­ná­lá­sá­val más­nap este a nő élet­tár­sa fel­hív­ta tele­fo­non a sér­tet­tet, és név sze­rint a sér­tett uno­ka­öccse­ként mutat­ko­zott be. Elő­ad­ta, hogy itta­san köz­le­ke­dé­si bal­ese­tet oko­zott, de mivel tud­ják, hogy nagy­nén­je férje rend­őr volt, ezért nem tar­tóz­tat­ják le, viszont ennek fejé­ben nagy össze­gű kész­pénzt kell letét­be helyez­nie. A férfi a sér­tett­nek azt mond­ta, hogy a pén­zért az ügy­véd­jét küldi, tény­le­ge­sen azon­ban a meg­té­vesz­tett idős nőtől ő maga vette át az össze­sen 800.000 forint érté­kű kész­pénzt és ékszereket.

A nő egy 82 éves fér­fi­tól pedig több mint 10 mil­lió forin­tot csalt ki. A vád­lott a sér­tet­tel 2014-ben egy XXII. kerü­le­ti bevá­sár­ló­köz­pont­ban ismer­ke­dett meg, majd ezután több alka­lom­mal talál­ko­zott vele és a bizal­má­ba fér­kő­zött. Ezután a vád­lott - az egé­szen 2016 már­ci­u­sá­ig tartó idő­szak­ban - külön­bö­ző ürüggyel, így nehéz anya­gi hely­ze­té­re, meg­él­he­té­si prob­lé­má­i­ra, majd később lakás­vá­sár­lás­ra, illet­ve egy német­or­szá­gi spe­ci­á­lis sebé­sze­ti beavat­ko­zás szük­sé­ges­sé­gé­re hivat­koz­va, több rész­let­ben, össze­sen mint­egy 10.000.000 forin­tot kért köl­csön a sér­tet­től. Ebben a csa­lás­ban az édes­any­ja is köz­re­mű­kö­dött, a nő nagy­nén­je­ként bemu­tat­koz­va, több eset­ben ő vette át a kicsalt össze­get a sér­tet­től. A vád­lott a köl­csön­kért össze­ge­ket valót­lan állí­tá­sok­kal sze­rez­te meg, és azok vissza­fi­ze­té­se már a köl­csön­adás ide­jén sem állt szándékában.

A három elkö­ve­tő­vel szem­ben a kerü­le­ti ügyész­ség a bűn­cse­lek­mény fel­is­me­ré­sé­re idős korá­nál fogva kor­lá­to­zot­tan képes sze­mé­lyek sérel­mé­re elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat.