Főoldal » Hírek » Kapával és lapáttal támadt a sértettre - a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Hajdú-Bihar Vár­me­gyei Főügyész­ség ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki bosszú­ból akar­ta Hen­ci­dán, az utcán meg­öl­ni a sértettet.

A vád­irat sze­rint a hen­ci­dai férfi az utcá­ban szem­ben lakó asszony házá­nak abla­ka­it 2021. már­ci­u­sá­ban több­ször, szó­ra­ko­zás­ból kisebb tég­la­da­ra­bok­kal meg­dob­ta. A lakó önkén­tes pol­gár­őr isme­rő­sét - a sér­tet­tet - meg­kér­te arra, segít­sen kide­rí­te­ni azt, hogy ki dobál­ja az abla­ka­it. A sér­tett ezt köve­tő­en néhány este az asszony udva­rán meg­búj­va pró­bál­ta tet­te­nér­ni az elkö­ve­tőt, azon­ban nem járt sikerrel.

2021. ápri­lis 3-án, 20 óra­kor az asszony ismét ész­re­vet­te, hogy meg­dob­ták a zsa­lu­gá­tert, emi­att beje­len­tést tett a rend­őr­ség­re és azon­nal szólt a sér­tett­nek, hogy segít­sen. A sér­tett kerék­pár­ral meg­je­lent az utcá­ban, az asszony ház­nak köze­lé­ben, és rövid idő múlva látta, hogy a vád­lott egy tég­la­da­ra­bot dobott az ablak­ra, majd vissza­sza­ladt a házba.

A sér­tett a vád­lott ingat­la­ná­nál kia­bált a fér­fi­nak, hogy jöj­jön ki. Az elkö­ve­tő kijött és elis­mer­te a dobá­lást, ennek elle­né­re köz­tük vita ala­kult ki. A fel­dü­hö­dött vád­lott az udva­ron egy kapát vett magá­hoz, kisza­ladt az utcá­ra, ráron­tott a sér­tett­re, meg­ölés­sel fenye­get­te és a kapát két kéz­zel fogva több­ször a sér­tett feje és mell­ka­sa irá­nyá­ba csa­pott. Az önkén­tes pol­gár­őr  kerék­pár­ját maga elé tart­va folya­ma­to­san hát­rált, ezért az üté­sek a kerék­pár első kere­két talál­ták el, majd végül a kapa nyele kettétört.

Idő­köz­ben a vád­lott roko­nai meg­pró­bál­ták őt meg­fé­kez­ni, bevit­ték az udvar­ra, azon­ban az elkö­ve­tő fel­vett egy tég­la­da­ra­bot, kisza­ladt az utcá­ra és 3 méter távol­ság­ból azt a sér­tett mell­ka­sá­nak dobta. A férfi vas­tag fel­ső­ru­há­za­ta tom­pí­tot­ta az ütést, ezért sérü­lé­se nem kelet­ke­zett. A vád­lott még dühö­sebb lett, a házuk udva­rá­ról egy lapá­tot vett magá­hoz és azzal támadt a sér­tett­re, a feje és a válla irá­nyá­ba csa­pott, azon­ban a sér­tett ismét maga elé tar­tot­ta a kerék­párt és az üté­sek a kere­ket talál­ták el.

A sér­tett­nek sérü­lé­se nem kelet­ke­zett, azon­ban a vád­lot­tal szem­ben meg­nyil­vá­nu­ló, kitar­tó, élet­fon­tos­sá­gú szer­ve­ket célzó, az élet kiol­tá­sá­ra is alkal­mas esz­kö­zök­kel tör­té­nő táma­dá­sa foly­tán fenn­állt a reá­lis veszé­lye élet­ve­szé­lyes vagy akár halá­los ered­mény bekö­vet­ke­zé­sé­nek is.

Az ügy­ben a Hajdú-Bihar Vár­me­gyei Rendőr-főkapitányság nyomozott.

A Hajdú-Bihar Vár­me­gyei Főügyész­ség a sza­bad­lá­bon lévő, külö­nös vissza­eső vád­lot­tal szem­ben ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt emelt vádat a Deb­re­ce­ni Tör­vény­szé­ken. Vád­ira­tá­ban a vád­lot­tal szem­ben fegy­ház­bün­te­tés és köz­ügyek­től eltil­tás mel­lék­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta, továb­bá indít­ványt tett arra, hogy az elkö­ve­tés­hez hasz­nált esz­kö­zö­ket a tör­vény­szék koboz­za el.

A vád­irat mér­té­kes indít­ványt is tar­tal­maz, misze­rint ha a vád­lott a tör­vény­szék elő­ké­szí­tő ülé­sén elis­me­ri a ter­hé­re rótt bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét a vád­irat­ban fog­lal­tak sze­rint és lemond a tár­gya­lás­hoz való jogá­ról, őt a tör­vény­szék 5 év fegy­ház­bün­te­tés­re ítél­je és 5 év idő­tar­tam­ra tilt­sa el a köz­ügyek gyakorlásától.