Főoldal » Hírek » Állattartástól eltiltás érdekében nyújtott be keresetet a Veszprém Vármegyei Főügyészség

A Veszp­rém Vár­me­gyei Főügyész­ség kedv­te­lé­si célú állat­tar­tás­tól eltil­tás érde­ké­ben perli azt a 33 éves nőt, aki 2021 októ­be­ré­ben az egyik Somló kör­nyé­ki falu­ban két kutyát és öt macs­kát hagyott lánc­ra kötve, illet­ve egy mel­lék­épü­let­be bezár­va, ami­kor elköl­tö­zött a lakóhelyéről. 

Az elkö­ve­tő az egyik kutyá­ját három, a mási­kat más­fél méte­res lán­con tar­tot­ta a házá­nak udva­rán úgy, hogy az egyik állat az idő­já­rás viszon­tag­sá­gai elől egy mel­lék­épü­let­be, a másik pedig csak egy elfek­te­tett fém­hor­dó­ba tudott behúzódni.

A nő tavaly októ­ber­ben a vissza­té­rés szán­dé­ka nél­kül egy másik Veszp­rém megyei tele­pü­lés­re köl­tö­zött, a kutyá­kat pedig lánc­ra verve hagy­ta, anél­kül, hogy az élel­me­zé­sük­ről, ita­tá­suk­ról, fel­ügye­le­tük­ről gon­dos­ko­dott volna. A vád­lott ezen túl az elköl­tö­zé­se­kor az egyik mel­lék­épü­let­be bezárt öt macs­kát úgy, hogy azok élel­me­zé­sé­ről, ita­tá­sá­ról nem gon­dos­ko­dott, s az álla­tok ki sem tud­tak jönni az épületből.

Az elha­gyott és sovány álla­tok­ra végül állam­pol­gá­ri beje­len­tés alap­ján négy nap­pal később talál­tak rá.

Az Ajkai Járás­bí­ró­ság a tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel meg­ho­zott jog­erős bün­te­tő­vég­zé­sé­ben állat­kín­zás vét­sé­ge miatt fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tést sza­bott ki a ter­helt­tel szem­ben. A nő nem muta­tott az állat­tar­tás­sal járó fele­lős­ség­tu­da­tot, fele­lőt­len, közö­nyös, az állat­vé­del­mi sza­bá­lyo­kat súlyo­san sértő maga­tar­tást tanú­sí­tott, amely akár arra is alkal­mas lett volna, hogy az álla­tok pusz­tu­lá­sá­hoz vezes­sen. Az ügyész­ség ezért élve azzal a jogá­val, hogy az álla­tok kímé­le­té­re és védel­mé­re vonat­ko­zó jog­sza­bá­lyok meg­sér­té­se ese­tén a tevé­keny­ség­től való eltil­tás iránt kere­se­tet indít­hat, kérte a bíró­sá­got, hogy a nőt két évre tilt­sa el a kedv­te­lés­ből tör­té­nő állattartástól.