Főoldal » Hírek » Felgyújtotta a kisvárdai várat - fotókkal - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Vádat emelt az ügyész­ség egy 25 éves férfi ellen, aki tavaly, egy nyári éjsza­kán fel­gyúj­tot­ta a fel­újí­tás alatt álló, műem­lék­nek minő­sü­lő kis­vár­dai várat.

A Kis­vár­dai Járá­si Ügyész­ség vád­ira­ta sze­rint a férfi 2022. júli­us 18-án, éjjel 23 óra körül ott­hon magá­hoz vett egy olajos-benzines folya­dék­kal teli fla­kont, azért, hogy azzal fel­gyújt­sa a tele­pü­lé­sen álló várat. A műem­lé­ki véde­lem alatt álló vár épü­le­tét ekkor éppen fel­újí­tot­ták, az fel volt áll­vá­nyoz­va, külön­bö­ző épí­tő­anya­gok és műsza­ki beren­de­zé­sek vol­tak a helyszínen.

Az elkö­ve­tő a gyú­lé­kony anya­got előbb a vár tor­nyá­ban locsol­ta szét, majd azt meg­gyúj­tot­ta, a tüzet pedig hígí­tó szét­lo­cso­lá­sá­val is fokoz­ta. Ezt köve­tő­en az épü­let pin­cé­jé­be ment, ahol 6 külön­ál­ló helyi­ség­ben is kiön­töt­te a gyú­lé­kony folya­dé­kot, majd azt meg­gyúj­tot­ta, minek követ­kez­té­ben heves tűz ala­kult ki. Ezután a gyúj­to­ga­tó távo­zott a helyszínről.

A tűz pusz­tí­tá­sa miatt 3 sér­tett­nek is kára kelet­ke­zett, ugyan­is az épü­let a Magyar Állam tulaj­do­ná­ban áll, és az állam­nak közel 20 mil­lió forint kára lett. A fel­újí­tást végző fővál­lal­ko­zó épí­té­si anya­ga­i­ban 12 mil­lió forint kár, míg a gépé­sze­ti mun­ká­kat végző alvál­lal­ko­zó­ja beren­de­zé­se­i­ben közel 35 mil­lió forint kár kelet­ke­zett. A tüzet a kiér­ke­ző tűz­ol­tók oltot­ták el.

A rend­őr­ség más­nap elfog­ta a gyúj­to­ga­tó fér­fit, aki jelen­leg bűn­ügyi fel­ügye­let alatt áll. A vád­lott a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­se­kor kóros elme­ál­la­po­tú volt, ezért nagy­mér­ték­ben kor­lá­toz­va volt a cse­lek­mé­nye követ­kez­mé­nyé­nek felismerésében.

A vád­irat sze­rint 3 rend­be­li jelen­tős kárt okozó ron­gá­lás bűn­tet­tét követ­te el a vád­lott, és az ügyész azt indít­vá­nyoz­ta, hogy bör­tön­bün­te­tés­re ítél­je a bíróság.

A fotó­kon a tűz­ben meg­ron­gá­ló­dott épü­let és beren­de­zé­sek láthatók.