Főoldal » Hírek » Debreceni Fellebbviteli Főügyészség » Előbb meg akarta fojtani az albérlőt, majd leszúrta a saját apját - fotóval - Debreceni Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a bün­te­té­se súlyo­sí­tá­sát indít­vá­nyoz­ta annak a 27 éves fér­fi­nak, akit a Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szék ember­ölés bűn­tet­te, testi sér­tés bűn­tet­té­nek kísér­le­te, vala­mint bódult álla­pot­ban elkö­ve­tett jár­mű­ve­ze­tés vét­sé­ge miatt 10 év bör­tön­bün­te­tés­re, 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra, vala­mint 2 év jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás bün­te­tés­re ítélt.

A vád­lott 2019. novem­ber 6-án az esti órák­ban alko­holt és bódí­tó hatá­sú gyógy­szert fogyasz­tott, majd min­den elő­ze­tes konf­lik­tus nél­kül meg­tá­mad­ta a ház­ban albér­lő­ként lakó, ittas álla­pot­ban lévő, alvó sér­tet­tet. A fér­fit a föld­re rán­tot­ta és foj­to­gat­ni kezd­te, miköz­ben meg­ölés­sel fenye­get­te. Ezt köve­tő­en több alka­lom­mal arcon ütöt­te a sér­tet­tet, aki­nek a segít­sé­gé­re a vád­lott édes­ap­ja sie­tett. A férfi fel­szó­lí­tot­ta a fiát a bán­tal­ma­zás abba­ha­gyá­sá­ra, de ő az apjá­ra támadt. Dula­ko­dás köz­ben a föld­re kerül­tek, a vád­lott az apja mell­ka­sá­ra ült és elő­ször pusz­ta kéz­zel, majd egy ruha­fo­gas­sal több alka­lom­mal fejen ütöt­te, végül a fogas fém részé­vel foj­to­gat­ta őt. A bán­tal­ma­zás köz­ben több­ször kije­len­tet­te, hogy meg­öli az édes­ap­ját. A vád­lott ezt köve­tő­en a kony­há­ba ment, ahol törni-zúzni kez­dett, miköz­ben tovább­ra is meg­ölés­sel fenye­get­te apját. A férfi, hogy a fiát meg­aka­dá­lyoz­za a továb­bi ron­gá­lás­ban a fenye­ge­tés elle­né­re a kony­há­ba ment, ahol a vád­lott egy 19 cm pen­ge­hosszú­sá­gú kony­ha­kés­sel egy alka­lom­mal hasba szúr­ta az apját, majd gép­jár­mű­jé­vel elhaj­tott a hely­szín­ről. A sér­tett az azon­na­li és szak­sze­rű orvo­si ellá­tás elle­né­re a kór­ház­ban elhunyt. Az elkö­ve­tőt a rend­őr­ség egy köze­li tele­pü­lés kül­te­rü­le­tén fogta el.

Az íté­let ellen a vád­lott és védő­je első­sor­ban fel­men­té­sért, másod­sor­ban elté­rő minő­sí­tés és a kisza­bott bün­te­tés lénye­ges eny­hí­té­sé­ért fel­leb­bez­tek. Az ügyész­ség a vád­lott ter­hé­re, a cse­lek­mény több ember sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tett kísér­le­te­ként való minő­sí­tés és a bün­te­tés súlyo­sí­tá­sa érde­ké­ben nyúj­tott be jogorvoslatot.

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség az ügyé­szi fel­leb­be­zést fenn­tar­tot­ta. Állás­pont­ja sze­rint a vád­lott által elkö­ve­tett cse­lek­mény jogi meg­íté­lé­se téves, ezért indít­vá­nyoz­ta, hogy az íté­lő­táb­la az első­fo­kú bíró­ság íté­le­tét meg­vál­toz­tat­va a vád­lott cse­lek­mé­nyét – a két sér­tett­re figye­lem­mel – több ember sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tett kísér­le­té­nek minő­sít­se, illet­ve az erő­sza­kos­ko­dó vád­lot­tal szem­ben bün­te­tett elő­éle­té­re, az elkö­ve­tett cse­lek­mény jel­le­gé­re és mód­já­ra tekin­tet­tel tett­ará­nyos, súlyo­sabb bün­te­tést szab­jon ki.

Másod­fo­kon az ügy­ben a Deb­re­ce­ni Íté­lő­táb­la dönt.