Főoldal » Hírek » Heves Vármegyei Főügyészség » Öngyilkosságba kergették a vádlottak a megzsarolt vállalkozót- a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Hat­va­ni Járá­si Ügyész­ség vádat emelt azzal a test­vér­pár­ral szem­ben, akik hosszabb időn át zsa­rol­tak egy fér­fit, aki nagyobb pénz­összeg­gel tar­to­zott néhai édesapjuknak.

A vád­lot­tak apja – aki vál­lal­ko­zó­ként üzle­ti kap­cso­lat­ban állt a sér­tet­tel - 2015-ben ter­mé­sze­tes okból halá­lo­zott el. Egy, az üzle­ti part­ne­rek között koráb­ban lét­re­jött köl­csön­szer­ző­dés­ből ekkor a sér­tett­nek tizen­két­mil­lió forint tar­to­zá­sa állt fenn az elhunyt­tal szem­ben, amit havi rész­le­tek­ben kel­lett volna törlesztenie.

A vál­lal­ko­zó gyer­me­kei – az ügy vád­lott­jai – 2016-ban úgy dön­töt­tek, hogy apjuk örö­ké­be lépve, uzso­ra­ka­mat­tal növel­ve fog­ják köve­tel­ni a tar­to­zást az adós­tól. A sér­tett a saját vál­lal­ko­zá­sá­nak bevé­te­le­i­ből egy ideig meg­pró­bál­ta ugyan rész­le­tek­ben tel­je­sí­te­ni az eleve eltúl­zott, ráadá­sul egyre maga­sabb össze­gű köve­te­lést, azon­ban ezt az anya­gi ter­het egy idő után már nem bírta a cége. Ekkor csa­lád­tag­ja­i­hoz for­dult újabb és újabb köl­csö­nö­kért, mind­ad­dig, amíg 2018 máju­sá­ra kilá­tás­ta­lan­nak ítélt hely­zet­be jutott, és ezért saját kezé­vel vetett véget az életének.

A 2017 októ­be­re és 2018 máju­sa közöt­ti idő­szak­ban a vád­lot­tak folya­ma­to­san zak­lat­ták a fér­fit, ami nagy­ban köz­re­ját­szott vég­ze­tes dön­té­sé­ben. A fia­ta­labb fivér heti rend­sze­res­ség­gel keres­te fel őt a hat­va­ni iro­dá­já­ban, ahol elő­for­dult, hogy az asz­talt verte, miköz­ben üvölt­ve pénzt köve­telt. Báty­ja az utcán molesz­tál­ta ugyan­ezen okból az adóst. A vád­lot­tak annak érde­ké­ben, hogy a sér­tet­tet heti gya­ko­ri­ság­gal fize­tés­re kény­sze­rít­sék, 2018-ban a sze­mé­lyes meg­ke­re­sé­se­ken túl rend­sze­re­sen hívo­gat­ták a mobil­te­le­fon­ján is, mely hívá­sok során sér­te­get­ték és az éle­tet, testi épsé­get sértő cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sé­vel fenye­get­ték őt. Az I. rendű vád­lott négy hónap alatt 450-szer, míg test­vé­re 112 alka­lom­mal tele­fo­nált, ami napon­ta akár 10-20 hívást is jelent­he­tett. A néhai sér­tett halá­la előtt az ere­de­ti köl­csön­összeg­nek már több mint két­sze­re­sét adta át rész­le­tek­ben a vád­lot­tak­nak, akik ennek elle­né­re sem hagy­tak fel jog­ta­lan követeléseikkel.

2019 júni­u­sá­ban a bíró­ság – ügyé­szi indít­vány­ra – bűn­ügyi fel­ügye­let alá helyez­te a két elkö­ve­tőt. Az ezt meg­elő­ző őri­zet­be vétel során egyi­kük szer­ve­ze­té­ben kábí­tó­szer fogyasz­tá­sá­ból szár­ma­zó anyag­ma­rad­ványt talált a nyo­mo­zó hatóság.

A Hat­va­ni Járá­si Ügyész­ség társ­tet­tes­ként, súlyos fenye­ge­tés­sel elkö­ve­tett zsa­ro­lás bűn­tet­té­vel vádol­ja a fivé­re­ket, akik közül az idő­seb­bel szem­ben kábí­tó­szer bir­tok­lás vét­sé­ge miatt is vádat emelt. Vád­ira­tá­ban az ügyész­ség arra tett indít­ványt, hogy a több­szö­rös vissza­eső­nek minő­sü­lő II. rendű vád­lott ese­té­ben a bíró­ság fegy­ház­bün­te­tést szab­jon ki, test­vé­rét pedig ítél­je börtönbüntetésre.