Főoldal » Hírek » Központi Nyomozó Főügyészség » Újabb vesztegetési kísérlet az ukrán határon - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A nyo­mo­zó ügyész­ség gyor­sí­tott eljá­rás­ban 24 órán belül állít­ja bíró­ság elé azt a kül­föl­di fér­fit, aki 100 euró­val akart meg­vesz­te­get­ni egy határrendészt.

 Egy orosz szár­ma­zá­sú német állam­pol­gár 2020. augusz­tus 6-án 21 óra után a Bereg­su­rá­nyi Köz­úti Határ­át­ke­lő­he­lyen akar­ta elhagy­ni Magyar­or­szág terü­le­tét, azon­ban nem volt nála az átke­lés­hez elen­ged­he­tet­le­nül szük­sé­ges útlevele.

Az ügy­ben meg­ál­la­pí­tott tény­ál­lás sze­rint a férfi a határforgalom-ellenőrzést meg­kez­dő rend­őr­nek – azért, hogy a határ­át­lé­pés fel­té­te­le­i­nek hiá­nyá­ban, hiva­ta­li köte­les­sé­gét meg­szeg­ve enge­dé­lyez­ze az átke­lést – úgy adta át ellen­őr­zés­re az ira­ta­it, hogy azok közé két darab 50 eurós bank­je­gyet helye­zett el.

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség ügyé­sze lefog­lal­ta a jog­ta­lan előny­ként a határ­ren­dész­nek átadott kor­rup­ci­ós pénzt, elren­del­te az elkö­ve­tő őri­ze­tét, akit gya­nú­sí­tott­ként hall­ga­tott ki. A gya­nú­sí­tott rész­ben elis­mer­te a ter­hé­re rótt bűn­cse­lek­mény elkövetését.

Az ügyész­ség arra tett indít­ványt, hogy a bíró­ság mond­ja ki bűnös­nek a bün­tet­len elő­éle­tű elkö­ve­tőt minő­sí­tett hiva­ta­li vesz­te­ge­tés bűn­tet­té­ben, és ítél­je pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­tés­re, továb­bá meg­ha­tá­ro­zott időre tilt­sa ki Magyar­or­szág terü­le­té­ről, vala­mint ren­del­jen el vagyon­el­kob­zást a 100 euró vonatkozásában.

Az ügy­ben a Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szék a mai napon dönt.