Főoldal » Hírek » Központi Nyomozó Főügyészség » Határon történt vesztegetések- a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség pén­te­ken gyor­sí­tott eljá­rás­ban bíró­ság elé állí­tott egy fér­fit, aki pénzt aján­lott a határ­ren­dész­nek, de szom­ba­ton újabb vesz­te­ge­tés történt.

 A nyo­mo­zó ügyész­ség indít­vá­nyá­ra a bíró­ság 24 órán belül dön­tött annak az orosz szár­ma­zá­sú német állam­pol­gár­nak az ügyé­ben, aki 100 euró­val akar­ta meg­vesz­te­get­ni a bereg­su­rá­nyi határrendészt.

A pénz fel­aján­lá­sá­val a kül­föl­di férfi azt akar­ta elér­ni, hogy az útle­vél­ke­ze­lő a köte­les­sé­gét meg­szeg­ve, érvé­nyes útle­vél hiá­nyá­ban lép­tes­se ki Magyar­or­szág területéről.

 A Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szék a kül­föl­di vád­lot­tat 2020. augusz­tus 7-én a vád sze­rin­ti tény­ál­lás és minő­sí­tés sze­rint – köte­les­ség meg­sze­gé­sé­re irá­nyu­ló hiva­ta­li vesz­te­ge­tés bűn­tet­te miatt – 1 év 10 hó, 3 évi pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tet­te bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te, egy­út­tal 2 évre kiuta­sí­tot­ta Magyar­or­szág terü­le­té­ről és a 100 euró­ra vagyon­el­kob­zást ren­delt el. Az íté­le­tet az ügyész és a vád­lott tudo­má­sul vette, a védő jog­nyi­lat­ko­za­tá­nak meg­té­te­lé­re 3 mun­ka­na­pot tar­tott fenn, így a dön­tés nem jogerős.

Alig egy nap eltel­té­vel, 2020. augusz­tus 8-án gya­lo­go­san jelent­ke­zett belé­pés­re egy ukrán férfi ugyan­ezen a határ­át­ke­lő­he­lyen, aki Német­or­szág­ba akart gya­log eljutni.

A jár­vány­ügyi készült­sé­gi idő­szak uta­zá­si kor­lá­to­zá­sa­i­ról szóló kor­mány­ren­de­let fel­té­te­le­i­nek ez az uta­zá­si forma nem felel meg, ezért a határ­ren­dész tájé­koz­tat­ta a fér­fit, hogy a belé­pés­re nincs lehetősége.

Ekkor az elkö­ve­tő a keze­lő­fül­ké­be benyúl­va a határ­ren­dész­nél lévő úti okmá­nya végé­re lapo­zott, rámu­tat­va az abban koráb­ban elhe­lye­zett 50 eurós bank­jegy­re és kérte, hogy a határ­ren­dész a köte­les­sé­gét meg­szeg­ve enge­dé­lyez­ze az ország­ba tör­té­nő belépést.

Az őri­zet­be vett férfi a Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­sé­gen elis­mer­te a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét. Az ügyész­ség táv­meg­hall­ga­tás útján a mai napon állít­ja bíró­ság elé férfit.