Főoldal » Hírek » Tolna Vármegyei Főügyészség » Eredményesen indítványozta az ügyészség egy szír embercsempész letartóztatását- a Tolna Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szek­szár­di Járá­si Ügyész­ség indít­vá­nyá­ra a Szek­szár­di Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bírá­ja egy hónap­ra elren­del­te annak a 34 éves szír állam­pol­gár fér­fi­nek a letar­tóz­ta­tá­sát, aki a meg­ala­po­zott gyanú sze­rint öt, magát szin­tén szír állam­pol­gár­nak valló sze­mélyt csem­pé­szett a jár­mű­vé­ben az M6-os autó­pá­lya Tolna megyei szakaszán.

A nyo­mo­zás eddi­gi ada­tai sze­rint a magyar nyel­vet nem értő, német lak­cím­mel, illet­ve tar­tóz­ko­dá­si okmá­nyok­kal ren­del­ke­ző, szír állam­pol­gár­sá­gú gya­nú­sí­tott a tulaj­do­nát képe­ző és álta­la veze­tett német ható­sá­gi jel­zé­sű sze­mély­gép­ko­csi­val 2020. augusz­tus 10-én a haj­na­li órák­ban az M6-os autó­pá­lya Tolna megyei sza­ka­szán, a Fácán­ker­ti pihe­nő­hely köze­lé­ben köz­le­ke­dett, ami­kor ellen­őr­zés alá vonták.

A sze­mély­gép­ko­csi­ban öt, úti­ok­mánnyal nem ren­del­ke­ző, magát ugyan­csak szír állam­pol­gár­nak valló férfi uta­zott, akik koráb­ban ember­csem­pé­szek segít­sé­gé­vel jutot­tak el Szí­ri­á­ból Török­or­szág, Görög­or­szág és Mace­dó­nia érin­té­sé­vel Szer­bi­á­ba. A zom­bo­ri mene­kült­tá­bor­ból a határt jog­el­le­ne­sen átlép­ve jöt­tek Magyar­or­szág­ra, ahon­nan Auszt­ri­á­ba, majd Német­or­szág­ba kíván­tak hason­ló módon eljutni.

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint a gya­nú­sí­tott a cse­lek­mé­nyé­vel az állam­ha­tár jog­sza­bá­lyi ren­del­ke­zé­sek meg­sze­gé­sé­vel tör­té­nő átlé­pé­sé­hez szán­dé­ko­san segít­sé­get nyúj­tott az öt férfinek.

A járá­si ügyész­ség állás­pont­ja sze­rint a minő­sí­tett ember­csem­pé­szés­sel gya­nú­sí­tott férfi ese­té­ben foko­zot­tan fenn­áll a szö­kés, elrej­tő­zés veszé­lye, továb­bá az, hogy sza­bad­lá­bon hagyá­sa ese­tén veszé­lyez­tet­né a bizonyítást.

A Szek­szár­di Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bírá­ja min­den tekin­tet­ben oszt­va az ügyé­szi indít­vány­ban fog­lal­ta­kat 2020. szep­tem­ber 12. nap­já­ig – jog­erő­sen – elren­del­te a gya­nú­sí­tott letartóztatását.