Főoldal » Hírek » Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség » Repceföldre öntötték a veszélyes hulladékot- a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ren­csi Járá­si Ügyész­ség vádat a emelt a Sze­ren­csi Járás­bí­ró­sá­gon három férfi ellen veszé­lyes hul­la­dék­ra elkö­ve­tett hul­la­dék­gaz­dál­ko­dás rend­jé­nek meg­sér­té­se bűn­tet­te miatt.

A vád sze­rint az egyik vád­lott vál­lal­ko­zás kere­té­ben lom­ta­la­ní­tást és hagya­ték fel­szá­mo­lá­so­kat vég­zett, ilyen tár­gyú hir­de­té­se­ket adott fel, így került kap­cso­lat­ba egy meg­ren­de­lő­vel, aki 2020. évben beke­csi házát érté­ke­sí­tet­te, és ki akar­ta ürít­tet­ni. Úgy egyez­tek meg, hogy a vád­lott mint­egy 60 000 Ft kész­pénz és a ház­ban fel­lel­he­tő ingó­sá­gok fejé­ben a már érté­ket nem kép­vi­se­lő tár­gya­kat elszál­lít­ja, és egy hulladékkezelő-telepen leadja.

2020. ápri­lis végén a három vád­lott egy kis­te­her­au­tó­val meg­je­lent a csa­lá­di ház­nál, és a külön­fé­le ingó­sá­go­kat több for­du­ló­val elszál­lí­tot­ták. A szá­muk­ra hasz­no­sít­ha­tó­kat a saját lakó­he­lyük­re vit­ték, míg mind­azo­kat, amik­re nekik nem volt szük­sé­gük, a Megy­a­szó kül­te­rü­le­tén talál­ha­tó rep­ce­föl­dön kiszórták.

A vád­lot­tak által hát­ra­ha­gyott hul­la­dék nagy­részt lakos­sá­gi hul­la­dék kate­gó­ri­á­ba tar­to­zik, ugyan­ak­kor azok között több tévé­ké­szü­lék és moni­tor is volt, ame­lyek veszé­lyes hul­la­dék­nak minő­sül­nek és alkal­ma­sak a ter­mő­föld szennye­zé­sé­re, míg üveg­da­rab­ja­ik sze­mé­lyi sérü­lést is okozhatnak.

A vád­lot­tak a bün­te­tő­el­já­rás során a veszé­lyes hul­la­dé­kot össze­gyűj­töt­ték és egy hul­la­dék­át­ve­vő telep­he­lyen lead­ták. Az ügy­ben a sze­ren­csi rend­őrök nyomoztak.

A vád­lot­tak közül ket­ten bün­tet­len elő­éle­tű­ek, míg egyi­kük bün­te­tett, velük szem­ben az ügyész­ség bün­te­tő­vég­zés­ben fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát indítványozta.