Főoldal » Hírek » Veszprém Vármegyei Főügyészség » Letartóztatásban három romániai embercsempész - a Veszprém Megyei Főügyészség közleménye

Az Ajkai Járá­si Ügyész­ség három román állam­pol­gár­sá­gú férfi letar­tóz­ta­tá­sát indít­vá­nyoz­ta, aki össze­sen tizen­hat, Magyar­or­szág terü­le­té­re enge­dély nél­kül belé­pő, tar­tóz­ko­dá­si enge­déllyel nem ren­del­ke­ző sze­mélyt akart jog­el­le­ne­sen Auszt­ri­á­ba szállítani.

A ren­del­ke­zés­re álló ada­tok sze­rint a három, 30 év körü­li gya­nú­sí­tott 2020. szep­tem­ber 30-án vette fel gép­ko­csi­já­ba a magu­kat ira­ki­nak valló fér­fi­a­kat, hogy a magyar-osztrák hatá­ron a jog­sza­bá­lyi ren­del­ke­zé­se­ket meg­szeg­ve átvi­gye őket.

Az egyik, 34 éves elkö­ve­tő a fur­gon­já­ba nyolc, két társa pedig külön sze­mély­au­tók­ba négy-négy mig­ránst vett fel a román határ köze­lé­ben, majd mind­vé­gig együtt halad­va, Auszt­ria felé indultak.

Az Ajkai Rend­őr­ka­pi­tány­ság jár­őrei este fél nyolc körül a kis­te­her­au­tót a 8-as számú főút Veszp­rém megyei sza­ka­szán meg­ál­lí­tot­ták, míg tár­sai a tele­fon­juk­ra érke­ző „POLICE” jel­zés hatá­sá­ra az álta­luk szál­lí­tott fér­fi­a­kat autó­ik­ból kitet­ték, és tovább­haj­tot­tak. A kör­men­di rend­őrök azon­ban Magyar­sze­csőd­nél őket is elfogták.

A nyo­mo­zó ható­ság mind­há­rom elkö­ve­tőt az ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­nek súlyo­sab­ban minő­sü­lő, két évtől nyolc évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel bün­te­ten­dő esete miatt vonta fele­lős­ség­re a fér­fit, mint­hogy a meg­ala­po­zott gyanú sze­rint az állam­ha­tár jog­el­le­nes átlé­pé­sé­hez több sze­mély­nek nyúj­tottak segít­sé­get.

A Veszp­ré­mi Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bíró­ja a mai napon az ügyész­ség indít­vá­nyá­ra a gya­nú­sí­tottak letar­tóz­ta­tá­sát egy hónap­ra elren­del­te. Az ügyész­ség indít­vá­nyá­val össz­hang­ban megál­la­pí­tot­ta, hogy az elkö­ve­tőkkel szem­ben a leg­sú­lyo­sabb kény­szer­in­téz­ke­dés elren­de­lé­se indo­kolt. A vég­zés­sel szem­ben a gya­nú­sí­tot­tak és védő­ik fel­leb­be­zést jelen­tet­tek be, így az nem végleges.