Főoldal » Hírek » Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség » Közel 20 kg heroint próbált Magyarország területére csempészni – vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyész­ség vádat emelt azzal az angol fér­fi­val szem­ben, aki idén janu­ár­ban több mint 20 kg hero­int pró­bált Magyar­or­szág terü­le­tén keresz­tül Német­or­szág­ba csempészni.

A vád­irat sze­rint a vád­lott tulaj­do­nát képe­ző sze­mély­gép­ko­csit a vád­lott tud­tá­val és bele­egye­zé­sé­vel az uta­zá­sát meg­elő­ző­en átala­kí­tot­ták. Az átala­kí­tás során az ülé­sek alat­ti láb­tér­re ráépí­tet­tek egy fedő­le­mezt, melyet pont­he­gesz­tés­sel rög­zí­tet­tek az ere­de­ti gyári leme­zek­hez. Az átala­kí­tás során így a gyári pado­zat­tal pár­hu­za­mo­san mint­egy 10 cm magas­ság­ban egy másod­la­gos pado­za­tot ala­kí­tot­tak ki rej­tek­hely céljából.

A vád­lott a gép­ko­csi­val Nagy-Britanniából 2020. janu­ár 16-án érke­zett meg Szer­bi­á­ba, ahol belg­rá­di tar­tóz­ko­dá­sa során isme­ret­len sze­mé­lyek segít­sé­gé­vel 19 cso­mag­ban hero­int rej­tett el a fenti rej­tek­he­lyen. A vád­lott célja az volt, hogy a kábí­tó­szert Szer­bi­á­ból indul­va, Magyar­or­szá­gon keresz­tül Német­or­szág­ba szállítsa.

A vád­lott 2020. janu­ár 21-én az esti órák­ban indult el Belg­rád­ból Magyar­or­szág felé, majd 22 óra­kor jelent­ke­zett belé­pés­re a Rösz­ke autó­pá­lya határ­át­ke­lő­he­lyen. Az útle­vél­el­len­őr­zés során eljá­ró pénz­ügy­őrök átala­kí­tá­so­kat vél­tek fel­fe­dez­ni a gép­ko­csi utas­te­ré­ben, ezért másod­la­gos vizs­gá­la­tot ren­del­tek el. Az ülé­sek eltá­vo­lí­tá­sát köve­tő­en lát­ha­tó­vá vált a rej­tek­hely és lefog­lal­ták a 19 rész­let­ben alu­fó­li­á­ba cso­ma­golt, össze­sen mint­egy 22 000 gramm töme­gű kábí­tó­szer­gya­nús anyagot.

A nyo­mo­zás során meg­ál­la­pí­tot­ták, hogy a kábí­tó­szer, ame­lyet a vád­lott Magyar­or­szág terü­le­té­re csem­pész­ni szán­dé­ko­zott, hero­int tar­tal­maz, mely­nek tisz­ta ható­anyag­tar­tal­ma a külö­nö­sen jelen­tős mennyi­ség alsó hatá­rát mint­egy 36-szorosan halad­ja meg.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyész­ség az angol fér­fi­val szem­ben külö­nö­sen jelen­tős mennyi­sé­gű kábí­tó­szer­re elkö­ve­tett kábí­tó­szer bir­tok­lá­sá­nak bűn­tet­te miatt emelt vádat.

A vád­eme­lés­kor letar­tóz­ta­tás­ban levő vád­lott bűnös­sé­gé­ről a Sze­ge­di Tör­vény­szék fog dönteni.