Főoldal » Hírek » Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség » Letartóztatásban az embercsempész bűnszervezet tagjai - rendőrségi videóval- a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Járá­si Ügyész­ség letar­tóz­ta­tá­sát indít­vá­nyoz­ta annak a három fér­fi­nak, akik bűn­szer­ve­zet tag­ja­ként működ­tek közre szír állam­pol­gá­rok csempészésében.

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint 2020. augusz­tus 6-án, a reg­ge­li órák­ban Ásott­ha­lom tér­sé­gé­ben, egy erdő­sáv mel­let­ti föl­des bekö­tő­úton a Készen­lé­ti Rend­őr­ség jár­őrei két vára­ko­zó autó­ra let­tek figyel­me­sek, majd azt ész­lel­ték, hogy az erdő­ből öt sze­mély érke­zik és száll be a gép­ko­csik­ba. A rend­őrök a jár­mű­vek veze­tő­it vala­mint az uta­so­kat elfog­ták. A magu­kat szír állam­pol­gár­nak valló mig­rán­sok – aki­ket a sofő­rök Auszt­ri­á­ba szál­lí­tot­tak volna – Magyar­or­szá­gon való tar­tóz­ko­dá­suk jog­sze­rű­sé­gét iga­zol­ni nem tudták.

A rend­őri intéz­ke­dés során meg­ál­la­pí­tot­ták, hogy a két ember­csem­pész tevé­keny­sé­gét egy har­ma­dik jár­mű­ből „elő­fu­tó­ként” továb­bi két tár­suk segí­tet­te, aki­ket a nyo­mo­zó ható­ság tag­jai a közel­ben szin­tén elfog­tak. E két gya­nú­sí­tot­tal szem­ben őri­zet­be véte­lü­ket köve­tő­en bűn­ügyi fel­ügye­let kény­szer­in­téz­ke­dés elren­de­lé­sé­re került sor.

Az idő­köz­ben foly­ta­tott nyo­mo­zás ada­tai azt tár­ták fel, hogy a bűn­ügyi fel­ügye­let alá helye­zett gya­nú­sí­tot­tak való­já­ban egy, mig­rán­sok szerb-magyar határ­sza­ka­szon tör­té­nő ille­gá­lis átjut­ta­tá­sá­ra és Nyugat-Európába szál­lí­tá­sá­ra sza­ko­so­dott nem­zet­kö­zi bűn­szer­ve­zet tag­ja­i­ként működ­tek. Fel­ada­tuk a sofő­rök beszer­ve­zé­se és a szál­lí­tás figye­lés­sel biz­to­sí­tá­sa, segí­té­se volt. A nyo­mo­zás ada­tai sze­rint e két gya­nú­sí­tot­tat egy har­ma­dik, olyan tár­suk szer­vez­te be, aki a bűn­szer­ve­zet veze­tő­jé­től kapta az utasításokat.

A bűn­szer­ve­zet tag­ja­ként elkö­ve­tett, minő­sí­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt folya­mat­ban lévő eljá­rás­ban a járá­si ügyész­ség a szökés-elrejtőzés veszé­lye, vala­mint a bün­te­tő­el­já­rás meg­hi­ú­sí­tá­sá­nak veszé­lye miatt tett elő­ter­jesz­tést a bűn­ügyi fel­ügye­let alatt álló és az őket beszer­ve­ző gya­nú­sí­tot­tak letar­tóz­ta­tá­sá­ra. Ket­te­jük ese­té­ben – elő­éle­tük­re tekin­tet­tel – a bűn­is­mét­lés veszé­lyé­vel is alá­tá­masz­tot­ta indít­vá­nyát az ügyészség.

A Sze­ge­di Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bírá­ja a teg­na­pi napon meg­tar­tott ülé­se­ken a gya­nú­sí­tot­tak letar­tóz­ta­tá­sát az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző­en elren­del­te. Vég­zé­sei az elle­nük beje­len­tett védel­mi fel­leb­be­zé­sek foly­tán nem vál­tak véglegessé.

Az üggyel kap­cso­la­tos rend­őr­sé­gi vide­ó­fel­vé­tel az aláb­bi lin­ken érhe­tő el:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orizetben-egy-bunszervezet-harom-tagja