Főoldal » Hírek » Somogy Vármegyei Főügyészség » Nemlétező speciális maszkokkal üzletelt az interneten a büntetett előéletű férfi - a Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kapos­vá­ri Járá­si Ügyész­ség Bar­csi Kiren­delt­sé­ge 57 rend­be­li csa­lás bűn­tet­té­vel vádol­ta meg azt a külö­nös vissza­eső  fér­fit, aki olyan mobil­te­le­fo­no­kat és lég­zés­vé­dő masz­ko­kat kínált eladás­ra, amik­kel nem rendelkezett.

A vád­lot­tat koráb­ban is von­ták már fele­lős­ség­re üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás, vala­mint más vagyon elle­ni bűn­cse­lek­mény miatt, a 2 év 4 hónap bör­tön­bün­te­té­sé­ből 2017 máju­sá­ban szabadult.

A fia­tal férfi azon­ban a vád­irat sze­rint 2019 szep­tem­be­ré­től újabb bűn­cse­lek­mé­nye­ket köve­tett el, mivel 2020 már­ci­u­sá­ig nagyobb érté­kű - csak a hir­de­té­sek­ben léte­ző - mobil­te­le­fo­no­kat adott el két inter­ne­tes felü­le­ten úgy, hogy a vétel­árat, vagy annak egy részét előre kérte átutal­ni az álta­la kife­je­zet­ten erre a célra több pénz­in­té­zet­nél nyi­tott bank­szám­lák­ra. A vád­lott ezen hir­de­té­sei útján 20.000 forint­tól 250.000 forin­tig ter­je­dő össze­ge­ket szer­zett meg, a tele­fo­no­kat a vevők hiába várták.

A vád­lott a tava­szi veszély­hely­zet­ben „pro­filt vál­tott” és a koro­na­ví­rus jár­vány ter­je­dé­sét kihasz­nál­va 2020 már­ci­u­sá­ban és ápri­li­sá­ban - addig amíg a bar­csi nyo­mo­zók őri­zet­be nem vet­ték - 35 eset­ben csap­ta be a spe­ci­á­lis lég­zés­vé­dő masz­ko­kat vásá­rol­ni szán­dé­ko­zó embe­re­ket. Az a sér­tett járt a leg­rosszab­bul, aki 30 darab masz­kért 136.500 forin­tot utalt előre a férfinak.

A vád­lott a csa­lás soro­zat­tal összes­sé­gé­ben 3,8 mil­lió forint kárt oko­zott, ami nem térült meg.

A letar­tóz­ta­tás­ban lévő fér­fi­val szem­ben az ügyész­ség elő­ké­szí­tő ülé­sen tör­té­nő beis­me­rés és tár­gya­lás­ról való lemon­dás ese­té­re 4 év bör­tön­bün­te­tést és 5 év köz­ügyek­től eltil­tást indít­vá­nyo­zott a Bar­csi Járás­bí­ró­ság­ra benyúj­tott vádiratában.