Főoldal » Hírek » Nem értek célt a pénzküldemények, mert a postás zsebre tette azokat - a Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sió­fo­ki Járá­si Ügyész­ség kisebb érték­re elkö­ve­tett sik­kasz­tás vét­sé­ge és hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat azzal a nővel szem­ben, aki pos­tás­ként nem fizet­te ki az utal­vá­nyok alap­ján járó össze­ge­ket a jogo­sul­tak­nak, hanem a cím­zet­tek alá­írá­sa­it meg­ha­mi­sít­va jog­ta­la­nul eltu­laj­do­ní­tot­ta a pénzeket.

A vád­irat­ban fog­lal­tak sze­rint a vád­lott 2010-től dol­go­zott kéz­be­sí­tő­ként egy Sió­fok köze­li tele­pü­lé­sen, ahol fel­ada­tai közé tar­to­zott az is, hogy az ügy­fe­lek­nek átad­ja kész­pénz­ben az utal­vá­nyo­kon sze­rep­lő összegeket.

A nőnek 2019 janu­ár­já­ban anya­gi nehéz­sé­gei támad­tak, ezért elha­tá­roz­ta, hogy a pénz­kül­de­mé­nye­ket eltu­laj­do­nít­ja oly módon, hogy a cím­zet­tek helyett alá­ír­ja az utal­vá­nyo­kat és azo­kat így veze­ti be a nyil­ván­tar­tá­si ira­tok közé.

A vád­lott 2019 janu­ár­ja és máju­sa között össze­sen 11 alka­lom­mal tette zseb­re a kifi­ze­ten­dő pén­ze­ket, a leg­ki­sebb összeg 1.950 forint, míg a leg­na­gyobb 48.941 forint volt.

A sik­kasz­tás elkö­ve­té­si érté­ke összes­sé­gé­ben 175.091 forin­tot tett ki, amely­ből 70.361 forin­tot a vád­lott meg­té­rí­tett, a fenn­ma­ra­dó összeg­re nézve mun­kál­ta­tó­ja kár­ta­la­ní­tot­ta a jogosultakat.

A vád­lott cse­lek­mé­nye­it pró­bá­ra bocsá­tás hatá­lya alatt követ­te el, ezért az ügyész­ség vád­ira­tá­ban indít­vá­nyoz­ta, hogy a Sió­fo­ki Járás­bí­ró­ság a koráb­bi intéz­ke­dést szün­tes­se meg és hal­ma­za­ti bün­te­tés­ként vég­re­haj­tá­sá­ban fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tést szab­jon ki a vád­lot­tal szemben.