Főoldal » Hírek » Hierarchia a zárkában – számos bűncselekményt követett el a két férfi – a Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye-fotókkal

A Kapos­vá­ri Járá­si Ügyész­ség zsa­ro­lás, kény­sze­rí­tés és sze­mé­lyi sza­bad­ság meg­sér­té­sé­nek bűn­tet­te miatt emelt vádat azzal a két fér­fi­val szem­ben, akik letar­tóz­ta­tá­suk tar­ta­ma alatt újabb bűn­cse­lek­mé­nye­ket követ­tek el a velük egy zár­ká­ban fog­va­tar­tot­tak sérelmére.

A bün­te­tett elő­éle­tű, egy­más­sal jó viszony­ban lévő vád­lot­ta­kat 2019 őszén ugyan­ab­ban a zár­ká­ban helyez­ték el a büntetés-végrehajtási inté­zet­ben, ahol agresszív, közös fel­lé­pé­sük­kel, fizi­kai erő­fö­lé­nyü­ket kihasz­nál­va a náluk gyen­gébb zár­ka­tár­sa­ik­ra kény­sze­rí­tet­ték az aka­ra­tu­kat. Azért, hogy a sér­tet­tek ne mer­je­nek ellent­mon­da­ni nekik, a fér­fi­ak bán­tal­ma­zás­sal fenye­get­ték, illet­ve kis erő­vel, sérü­lést nem okoz­va meg­ütöt­ték őket, de olyan is elő­for­dult, hogy féle­lem­kel­tés cél­já­ból az egyik zár­ka­tár­su­kat rövid ideig egy nad­rág­ból eltá­vo­lí­tott madzag­gal fojtogatták.

Az ilyen módon meg­fé­lem­lí­tett zár­ka­tár­sa­i­kat a vád­lot­tak ezt köve­tő­en napi rend­sze­res­ség­gel a ruhá­ik mosá­sá­ra, a zárka taka­rí­tá­sá­ra, masszí­ro­zá­suk elvég­zé­sé­re, vala­mint az inté­zet­ben kapott éte­lük egy részé­nek átadá­sá­ra kény­sze­rí­tet­ték. A vád­lot­tak uta­sí­tá­sá­ra a sér­tet­tek a saját pén­zük­ből kávé- és dohány­ter­mé­ket is vásá­rol­tak, amit a vád­lot­tak­nak kel­lett adni­uk, akik ezzel a sér­tet­tek­nek össze­sen 46.384 forint kárt okoztak.

A bűn­cse­lek­mé­nye­ket végül az egyik sér­tett jelen­tet­te az őrök­nek, ezért a két vád­lot­tat elkülönítették.

A Kapos­vá­ri Járás­bí­ró­ság­hoz benyúj­tott vád­ira­tá­ban az ügyész­ség a bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sé­nek beis­me­ré­se ese­tén az azóta is fog­va­tar­tott vád­lot­tak közül az idő­sebb fér­fi­nak hat év bör­tön­bün­te­tés, míg a fia­ta­labb – de több­szö­rös vissza­eső­nek minő­sü­lő – tár­sá­nak nyolc év fegy­ház­bün­te­tés kisza­bá­sát indítványozta.

A fény­ké­pek a hely­szí­ni szem­le alkal­má­val készültek.