Főoldal » Hírek » Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség » Nyugtatót kevert a kislánya italába, hogy felvetesse a kórházba – a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Bács-Kiskun Megyei Főügyész­ség élet­ve­szélyt okozó testi sér­tés bűn­tet­te miatt vádat emelt egy kecs­ke­mé­ti nő ellen, aki 2020 már­ci­u­sá­ban Kecs­ke­mé­ten úgy akar­ta fel­ve­tet­ni a kór­ház­ba a három­éves kis­lá­nyát, hogy nyug­ta­tót kevert az ita­lá­ba, ami­től a kis­lány élet­ve­szé­lyes álla­pot­ba került.

A vád­irat sze­rint az öt kis­ko­rú gyer­me­ket neve­lő nő 2020. már­ci­us 20-án több­ször bete­le­fo­nált a kecs­ke­mé­ti kór­ház­ba, hogy a három­éves kis­lá­nya ott­hon belá­za­so­dott, ezért sze­ret­né kór­há­zi ellá­tá­sát kérni. A jár­vány­ügyi hely­zet miatt az orvo­sok azt java­sol­ták, hogy ott­hon csil­la­pít­sa a gyer­mek lázát és beszél­jen a házi­or­vo­sá­val, a vád­lott azon­ban hajt­ha­tat­lan volt.

Dél­után három óra körül azzal hívta fel a men­tő­ket, hogy a kis­lány lázas és fél órán­ként elájul, ezért a men­tők a vád­lot­tat és a sér­tet­tet beszál­lí­tot­ták a kór­ház gyer­mek­gyó­gyá­sza­ti osz­tá­lyá­ra. A keze­lő­ben az ügye­le­tes orvos meg­vizs­gál­ta a kis­gyer­me­ket, aki nem volt lázas, jó álla­pot­ban volt. Az orvos tájé­koz­tat­ta az anyát, hogy ha kór­há­zi ellá­tás­ra nem lesz szük­ség, akkor az ambu­láns ellá­tás után haza­en­ge­dik őket.

A vád­lott ennek elle­né­re több­ször mond­ta, hogy a gyer­mek ott­hon három­szor is össze­esett, ezért min­den­kép­pen sze­ret­ne a gyer­me­ké­vel a kór­ház­ban marad­ni. Hívás nél­kül vissza­ment a gyer­mek­kel a keze­lő­be és a tünet­men­tes kis­lányt víz­zel locsol­ta, majd egyre agresszí­veb­ben köve­tel­te, hogy a gyer­me­ket tart­sák a kór­ház­ban. Azt is mond­ta, hogy bár­mit elkö­vet, hogy ne küld­jék haza. Ezután – miköz­ben a folyo­són vára­koz­tak – a vád­lott a nála lévő nyug­ta­tó­ból 8-9 sze­met a kis­lány cumis­üve­gé­ben lévő barack­lé­be kevert azért, hogy a sér­tett rosszul­lét­re utaló tüne­te­ket pro­du­kál­jon és a kór­ház­ban maradhassanak.

A gyer­mek rövi­de­sen ivott is a cumis­üveg­ből és rosszul lett, elvesz­tet­te az esz­mé­le­tét. Az orvo­sok az előz­mé­nyek miatt mér­ge­zés­re gya­na­kod­tak és azon­nal elkezd­ték a kis­lány inten­zív ellá­tá­sát. Sze­ren­csé­re a gyer­mek a keze­lés hatá­sá­ra mint­egy fél óra után vissza­nyer­te az esz­mé­le­tét. A kór­ház a mér­ge­zés miatt érte­sí­tet­te a rend­őr­sé­get és a gyer­mek­vé­del­met, a hely­szín­re érke­ző rend­őrök a vád­lot­tól le is fog­lal­ták a nyug­ta­tót. A kis­lány az ellá­tá­sa meg­kez­dé­se­kor élet­ve­szé­lyes álla­pot­ban volt. Ha nem kapott volna idő­ben szak­sze­rű orvo­si segít­sé­get, nagy eséllyel meg­ful­lad­ha­tott volna.

A főügyész­ség a letar­tóz­ta­tás­ban lévő vád­lot­tat élet­ve­szélyt okozó testi sér­tés bűn­tet­té­vel vádol­ja és vég­re­haj­tan­dó bör­tön, vala­mint köz­ügyek­től eltil­tás kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta vele szem­ben. Az ügyész azt is indít­vá­nyoz­ta, hogy a bíró­ság koboz­za el a mér­ge­zés­hez fel­hasz­nált nyug­ta­tót és szün­tes­se meg a vád­lott szü­lői fel­ügye­le­ti jogát a sér­tett ese­té­ben. A vád­lott bűnös­sé­gé­ről a Kecs­ke­mé­ti Tör­vény­szék fog dönteni.