Főoldal » Hírek » Rács mögött marad a nevelt lányát szexuálisan zaklató férfi - a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség indít­vá­nyá­nak meg­fe­le­lő­en a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la hely­ben­hagy­ta a nevelt gyer­me­két sze­xu­á­li­san molesz­tá­ló vád­lott letar­tóz­ta­tá­sát fenn­tar­tó tör­vény­szé­ki határozatot.

A Gyu­lai Tör­vény­szék a 2020. szep­tem­ber 10-én hozott íté­le­té­vel a ter­hel­tet sze­xu­á­lis erő­szak bűn­tet­te miatt 13 év fegy­ház­ban vég­re­haj­tan­dó sza­bad­ság­vesz­tés­re ítélte.

Az első­fo­kú íté­let sze­rint a vád­lott 2012. év végén kez­dett sze­xu­á­li­san köze­led­ni az akkor 7 éves sér­tett­hez, és több mint 5 éven keresz­tül, havi rend­sze­res­ség­gel előbb faj­ta­lan­ság­ra, majd miu­tán a sér­tett betöl­töt­te a tizen­ket­te­dik élet­évét, közö­sü­lés­re is kény­sze­rí­tet­te őt. A vád­lott követ­ke­ze­te­sen tagad­ta a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét. Az első­fo­kú íté­let ellen az első­fo­kon eljárt ügyész­ség vala­mint a ter­helt és védő­je is fel­leb­be­zést jelen­tett be.

Az első­fo­kú íté­let kihir­de­té­sét köve­tő­en a tör­vény­szék a másod­fo­kú eljá­rás befe­je­zé­sé­ig fenn­tar­tot­ta a vád­lott letar­tóz­ta­tá­sát, amit a Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség indo­kolt­nak tar­tott, ezért az első­fo­kú vég­zés hely­ben­ha­gyá­sát indít­vá­nyoz­ta a vád­lott és védő­je fel­leb­be­zé­se alap­ján eljá­ró Sze­ge­di Íté­lő­táb­la felé.

A Sze­ge­di Íté­lő­táb­la, mint másod­fo­kú bíró­ság egyet­ér­tett az első­fo­kú bíró­ság és a fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség indo­ka­i­val. Egy­részt az első­fo­kú íté­let­ben kisza­bott sza­bad­ság­vesz­tés tar­ta­ma miatt a ter­helt­tel szem­ben fenn­áll a szö­kés és az elrej­tő­zés veszé­lye, más­részt, mivel a vád­lott hosszú időn keresz­tül követ­te el a bűn­cse­lek­ményt a nevelt gyer­me­ke sérel­mé­re, tar­ta­ni lehet attól is, hogy sza­bad­láb­ra kerü­lé­se ese­tén újabb bűn­cse­lek­ményt követ­ne el.

A ter­helt bűnös­sé­gé­nek kér­dé­sé­ben másod­fo­kon a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la dönt.