Főoldal » Hírek » Öt kilogramm kokaint próbált meg Albániába csempészni - a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyész­ség vádat emelt azzal az észak-macedón fér­fi­val szem­ben, aki tavaly novem­ber­ben Brüsszel­ből pró­bált meg Magyar­or­szá­gon át kábí­tó­szert csem­pész­ni Albániába. 

A vád­irat sze­rint a vád­lott 2019 novem­be­ré­ben vásá­rolt egy sze­mély­gép­ko­csit, majd elha­tá­roz­ta, hogy anya­gi haszon­szer­zés remé­nyé­ben nagyobb mennyi­sé­gű kábí­tó­szert csem­pész Nyugat-Európából Albá­ni­á­ba. Ennek érde­ké­ben egy albán isme­rő­sé­nek a vád­lott átad­ta a gép­ko­csit, hogy abban rej­tek­he­lyet ala­kít­son ki. A gép­ko­csi átala­kí­tá­sát köve­tő­en az azt átala­kí­tó férfi közöl­te a vád­lot­tal, hogy Magyar­or­szá­gon, Auszt­ri­án és Német­or­szá­gon át Brüsszel­be kell men­nie, ahol a vas­úti pálya­ud­va­ron talál­koz­nak és öt kilo­gramm koka­int kell ugyan­ezen az útvo­na­lon vissza­fe­le halad­va Albá­ni­á­ba, Dur­res­be szál­lí­ta­nia. A kábí­tó­szer sike­res leszál­lí­tá­sa ese­té­ben kilo­gram­mon­ként 500 eurót ígért az albán férfi a vádlottnak.

A meg­bí­zás­nak meg­fe­le­lő­en a vád­lott Brüsszel­be uta­zott, a vas­úti pálya­ud­va­ron átvett öt cso­mag, dara­bon­ként egy kilo­gramm súlyú koka­in­port, majd azt a gép­ko­csi rej­tek­he­lyé­be behe­lyez­ték. A vád­lott ezt köve­tő­en vissza­in­dult, majd 2019. decem­ber 2. nap­ján 5 óra körül jelent­ke­zett kilé­pés­re Magyar­or­szág terü­le­té­ről Szer­bia irá­nyá­ba a Rösz­ke Autó­pá­lya Határ­át­ke­lő­he­lyen. A kilép­te­tés során elren­delt ellen­őr­zés­kor a vád­lott visel­ke­dé­se, vala­mint a gép­ko­csi karosszé­ri­á­já­nak meg­bon­tás­ra utaló jelei miatt téte­les vám­vizs­gá­la­tot ren­del­tek el. A vizs­gá­lat során a határ­ren­dé­szek a rej­tek­he­lyet fel­nyi­tot­ták, a koka­int lefoglalták.

A vád­lott által szál­lí­tott és keres­ke­del­mi érté­ke­sí­tés­re szánt kábí­tó­szer tisz­ta ható­anyag tar­tal­ma a jelen­tős mennyi­ség alsó hatá­rát 83-szorosan, míg a külö­nö­sen jelen­tős mennyi­ség alsó­ha­tá­rát 8-szorosan halad­ja meg.

A vád­lott által szál­lí­tott kábí­tó­szer piaci árfo­lya­ma meg­ha­lad­ja a 100 mil­lió forintot.

A főügyész­ség a vád­lot­tal szem­ben jelen­tős mennyi­sé­gű kábí­tó­szer­re elkö­ve­tett kábí­tó­szer keres­ke­de­lem bűn­tet­te miatt emelt vádat.

A vád­eme­lés­kor letar­tóz­ta­tás­ban levő vád­lott bűnös­sé­gé­ről a Sze­ge­di Tör­vény­szék fog dönteni.