Főoldal » Hírek » Vádemelés a letartóztatásban lévő férfi ellen, aki autójával elsodort egy intézkedő rendőrt - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mé­nyek miatt emelt vádat a 24 éves bor­so­di férfi ellen.

A vád­irat lényeg sze­rint az elkö­ve­tő 2020 júli­u­sá­ban veze­tői enge­dély nél­kül, bódult álla­pot­ban köz­le­ke­dett sze­mély­gép­ko­csi­já­val Mis­kol­con, ami­kor a rend­őrök fel­fi­gyel­tek a jár­mű­ve rossz műsza­ki álla­po­tá­ra. A nyil­ván­tar­tás­ban tör­té­nő ellen­őr­zés során a jár­őrök meg­ál­la­pí­tot­ták, hogy az autó­nak nincs érvé­nyes köte­le­ző fele­lős­ség­biz­to­sí­tá­sa, ezért szol­gá­la­ti gép­ko­csi­val követ­ni kezd­ték és meg­kü­lön­böz­te­tő fény­jel­zés­sel, vala­mint a fény­szó­ró több­szö­ri fel­vil­lan­tá­sá­val jelez­ték intéz­ke­dé­si szándékukat.

A férfi ezt ész­lel­ve sebes­sé­gét növel­ve mene­kül­ni kez­dett, a rend­őrök meg­kü­lön­böz­te­tő fény- és hang­jel­zés hasz­ná­la­tá­val követ­ték, végül egy zsák­ut­cá­ba jutot­tak. Mivel az elkö­ve­tő nem tudott tovább mene­kül­ni, meg­for­dult, eköz­ben rend­őrök meg­áll­tak a férfi gép­ko­csi­já­val szem­ben, mind­ket­ten kiszáll­tak a rend­őr­au­tó­ból és annak ajta­ja­it nyit­va hagy­ták, hogy ezzel is lezár­ják a mene­kü­lé­si útvonalat.

Az egyik rend­őr elin­dult az elkö­ve­tő gép­ko­csi­ja felé és fel­emelt bal kezét a férfi felé tart­va han­go­san több­ször fel­szó­lí­tot­ta, hogy áll­jon meg. Ami­kor a rend­őr oda­ért a gép­ko­csi­hoz és bal kezét a motor­ház­te­tő­re tette, az elkö­ve­tő hir­te­len nagy sebes­ség­gel elin­dult és elso­dor­ta a rend­őrt, aki­nek a könyö­ke a gép­ko­csi­nak ütődött.

Ezután a férfi mene­kü­lé­se során neki­haj­tott a rend­őr­au­tó nyi­tott álla­pot­ban lévő jobb első ajta­já­nak, majd egy keresz­te­ző­dés­hez érve bódult­sá­ga és túl­zott sebes­sé­ge miatt fel­haj­tott a jár­da­szi­get­re – ahol neki­üt­kö­zött egy osz­lop­nak –, majd egye­ne­sen tovább halad­va az útpad­kán állt meg. Az elkö­ve­tő üzem­kép­te­len­né vált jár­mű­vét hát­ra­hagy­va gya­lo­go­san mene­kült tovább, de a rend­őrök hamar elfogták.

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség a letar­tóz­ta­tás­ban lévő, bün­te­tett elő­éle­tű gya­nú­sí­tott ellen köz­úti veszé­lyez­te­tés, hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak bűn­tet­te, vala­mint bódult álla­pot­ban elkö­ve­tett jár­mű­ve­ze­tés vét­sé­ge miatt emelt vádat, aki tagad­ta a bűn­cse­lek­mény elkövetését.

A nyo­mo­zó ügyész­ség vád­ira­tá­ban – az elő­ké­szí­tő ülé­sen tör­té­nő beis­me­rés ese­tén – azt indít­vá­nyoz­ta, hogy a bíró­ság ítél­je a vád­lot­tat 5 év bör­tön­bün­te­tés­re és 6 év jár­mű­ve­ze­tés­től eltiltásra.

A fotók a szem­lén készültek