Főoldal » Hírek » Négy embercsempész letartóztatására indítvány - a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyész­ség hét­vé­gi ügye­le­ti tevé­keny­sé­ge során három ügy­ben négy ember­csem­pész letar­tóztatás­ra tett indít­ványt a mai napon a nyo­mo­zá­si bíró felé.

A legtöbb ille­gá­lis hatá­rátlé­pőt szál­lí­tó török férfi a meg­ala­po­zott gyanú sze­rint 2020.decem­ber 3. napján, a déli órák­ban, Sze­ged bel­te­rü­le­tén kért segít­sé­get egy autó­sze­re­lő­től, mert teher­gép­ko­csi­ja elrom­lott. A sze­re­lő fur­csa zajok­ra lett figyel­mes, ezért rend­őri segít­sé­get kért. A hely­szín­re érke­ző rend­őrök a plom­bát lesza­kít­va a rak­tér­ből 45, magát szír és iraki nem­ze­ti­ségűnek valló sze­mélyt állí­tot­tak elő, akik a Magyar­or­szág terü­le­té­re tör­té­nő belé­pés­hez és az ország terü­le­tén tör­té­nő tar­tóz­ko­dás­hoz szük­séges fel­té­te­lek­kel nem rendelkeztek.

A Készen­lé­ti Rend­őr­ség és a megyei rendőr-főkapitányság jár­őrei a csü­tör­tö­ki napon elő­ál­lí­tot­tak továb­bá egy marok­kói fér­fit is, aki 14 ille­gá­lis határ­át­lé­pőt szál­lí­tott Nyugat-Európa felé és őri­zet­be került két Auszt­ri­á­ban élő kurd férfi is, akik 5-5 jog­el­le­ne­sen az ország terü­le­té­re lépő sze­mélyt vet­tek fel az autóikba.

Az állam­ha­tár átlé­pés­hez több sze­mély­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt indult eljá­rásokban a főügyész­ség a szö­kés, elrej­tő­zés, vala­mint az eljá­rás meg­hi­ú­sí­tá­sá­nak veszé­lyé­re figye­lem­mel tett indít­ványt a férfiak letar­tóz­ta­tá­sá­nak elren­de­lé­sé­re. A marok­kói férfi vonat­ko­zá­sá­ban a szö­kés ténye is az indít­vány alap­ja, mivel a rend­őrök iga­zol­ta­tá­sa elől meg­pró­bált elmenekülni.

A Sze­ge­di Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bíró­ja a mai napon tele­kom­mu­ni­ká­ci­ós esz­köz­zel  tar­tan­dó ülés­eken fog dön­te­ni az ügyé­szi indítványokról.