Főoldal » Hírek » Bűnügyi felügyelet és távoltartás a volt élettársának és új párjának súlyosan bántalmazásával gyanúsított tűzoltóval szemben - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség súlyos testi sér­tés, kény­sze­rí­tés, vala­mint erő­szak­kal, fel­fegy­ver­kez­ve elkö­ve­tett magán­lak­sér­tés és 2 rend­be­li súlyos testi sér­tés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt nyomoz.

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint a bor­so­di tűz­ol­tó gya­na­kod­ni kez­dett arra, hogy élet­tár­sa más fér­fi­val tart fenn sze­rel­mi kap­cso­la­tot, emi­att 2020. októ­ber 30-án kér­dő­re vonta és köve­tel­te tőle, hogy a tele­fon­ján lévő alkal­ma­zás hoz­zá­fé­ré­si kód­ját adja meg, hogy ellen­őriz­hes­se a beszélgetéseit.

Miu­tán a nő ezt meg­ta­gad­ta, a tűz­ol­tó egy kés­sel kezd­te fenye­get­ni az élet­tár­sát, aki ennek hatá­sá­ra meg­ad­ta a kódot. A férfi ekkor a tele­fon­nal távo­zott ott­hon­ról, majd ami­kor vissza­tért, – rész­ben kis­ko­rú gyer­me­ke­ik jelen­lé­té­ben – kia­bál­va szi­dal­maz­ni kezd­te élet­tár­sát és test­szer­te bán­tal­maz­ta.  Éjsza­ka, miu­tán fel­éb­resz­tet­te élet­tár­sát, tovább foly­tat­ta a bántalmazást. 

A nő a bán­tal­ma­zás után a gye­re­kek­kel édes­any­já­hoz köl­tö­zött és közöl­te élet­tár­sá­val, hogy nem kíván­ja tovább foly­tat­ni a kap­cso­la­tu­kat. 2020. novem­ber 14-én a tűz­ol­tó több­ször azzal hívta volt élet­tár­sát, hogy beszél­jék meg a dol­got, de a nő ezt eluta­sí­tot­ta. Este új pár­já­val ott­hon tar­tóz­ko­dott, ami­kor a tűz­ol­tó törzs­őr­mes­ter ott meg­je­lent és egy fa sep­rű­nyél­lel benyom­ta a kulcs­ra zárt bejá­ra­ti ajtót úgy, hogy a zár­szer­ke­zet kisza­kadt az ajtó­fél­fá­ból. A tűz­ol­tó a 121 cen­ti­mé­te­res sep­rű­nyél­lel bán­tal­maz­ni kezd­te a lakás­ban tar­tóz­ko­dó fér­fit, ököl­lel is több­ször meg­ütöt­te és eköz­ben kia­bál­va fel­rót­ta neki, hogy elvet­te tőle az élet­tár­sát. Ezután egy 19,5 cen­ti­mé­ter pen­gé­jű kony­ha­kés­sel meg­fe­nye­get­te a fér­fit azzal, hogy ha nem taka­ro­dik el, illet­ve nem hagy­ja békén volt élet­tár­sát, akkor meg­öli. A sér­tett kime­ne­kült a ház­ból, de a tűz­ol­tó még az udva­ron is több­ször meg­ütöt­te a súlyo­san sérült fér­fit. A tűz­ol­tó vissza­ment a házba, betör­te a háló­szo­ba ajta­ját, és az oda mene­kült volt élet­tár­sát kezd­te bántalmazni.

A tűz­ol­tó csak azt köve­tő­en hagyott fel volt élet­tár­sa bán­tal­ma­zá­sá­val, hogy a hely­szín­re pol­gár­őrök, majd rend­őrök érkeztek.

Az elkö­ve­tő a gya­nú­sí­tás köz­lé­se és az őri­zet elren­de­lé­se ellen panasszal nem élt, rész­ben elis­mer­te a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét, mind­két eset­tel kap­cso­lat­ban a hir­te­len fel­in­dult álla­po­tá­ra hivatkozott.

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség bűn­ügyi fel­ügye­let és távol­tar­tás négy hónap­ra tör­té­nő elren­de­lé­sét indít­vá­nyoz­ta a tűz­ol­tó­val szem­ben azzal, hogy lakó­he­lyét enge­dély nél­kül ne hagy­has­sa el, vala­mint a sér­tet­tek­kel és gyer­me­ke­i­vel ne lép­hes­sen kap­cso­lat­ba, úgy hogy az elő­írt maga­tar­tá­si sza­bá­lyok meg­tar­tá­sát a rend­őr­ség a ter­helt moz­gá­sát nyo­mon köve­tő tech­ni­kai esz­köz­zel ellen­őriz­ze.  A bíró­ság az ügyé­szi indít­vány­nak meg­fe­le­lő­en elren­del­te a kény­szer­in­téz­ke­dést, amely vég­zést az eljá­rás vala­mennyi érin­tett­je tudo­má­sul vett.