Főoldal » Hírek » Vádemelés az élettársát bántalmazó és fenyegető rendőrrel szemben - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség három rend­be­li könnyű testi sér­tés vét­sé­ge, két rend­be­li sze­mé­lyi sza­bad­ság meg­sér­té­sé­nek bűn­tet­te és foly­ta­tó­la­go­san elkö­ve­tett bün­te­tő­ügy­ben kény­sze­rí­tés ható­sá­gi eljá­rás­ban bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt emelt vádat a Nyír­bá­to­ri Járásbíróságon.

A vád­irat lénye­ge sze­rint a férfi – aki 2017 év végén léte­sí­tett élet­tár­si kap­cso­la­tot a sér­tet­tel – 2019 júli­u­sá­ban sza­bol­csi lakó­he­lyü­kön sze­re­lem­fél­tés miatt vesze­ked­ni kez­dett a nővel. A férfi a kar­já­nál fogva az ingat­lan udva­rá­ra rán­gat­ta élet­tár­sát, a föld­re lökte, a haját meg­ra­gad­va húzni kezd­te, majd hir­te­len elen­ged­te, ami­től a sér­tett feje a beton­ba ütő­dött. A kór­há­zi ellá­tás során a nő – attól tart­va, hogy élet­tár­sa elve­szí­ti az állá­sát – azt állí­tot­ta, hogy sérü­lé­se vélet­len bal­eset­ben keletkezett.

A vád­lott 2019 szep­tem­be­ré­ben is meg­ver­te élet­tár­sát, ez alka­lom­mal – szin­tén fél­té­keny­ség­ből – itta­san kez­dett vele vesze­ked­ni, foj­to­gat­ta, arcán meg­ütöt­te, a hátá­ra tapo­sott, kitép­te fülé­ből a fül­be­va­ló­ját és nem enged­te ki a csa­lá­di házból.

2020 ápri­li­sá­ban a felek meg­be­szél­ték, hogy meg­szün­te­tik élet­tár­si közös­sé­gü­ket. A fenn­ál­ló tar­to­zá­sa­ik ren­de­zé­se miatt azon­ban vita bon­ta­ko­zott ki köz­tük, a vád­lott agresszív­vá vált, a kony­há­ban törni-zúzni kez­dett, verés­sel fenye­get­te élet­tár­sát. A nő kime­ne­kült az udvar­ra, a vád­lott utá­na­ment és berán­gat­ta a házba, ott alkar­já­val meg­szo­rí­tot­ta a nya­kát, majd deré­kon rúgta. Az elkö­ve­tő a bán­tal­ma­zást csak akkor hagy­ta abba, ami­kor a sér­tett a für­dő­szo­bá­ba mene­kült és érte­sí­tet­te a rendőrséget.

A vád­lott ezután fenye­ge­tés­sel arra akar­ta ráven­ni a sér­tet­tet, hogy vonja vissza fel­je­len­té­sét, ennek érde­ké­ben több­ször fel­hív­ta tele­fo­non és sze­mé­lye­sen is felkereste.

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség a sér­tett kihall­ga­tá­sát köve­tő­en hala­dék­ta­la­nul elren­del­te a rend­őr őri­ze­tét, gya­nú­sí­tott­ként hall­gat­ta ki, majd bűn­ügyi fel­ügye­le­tet és távol­tar­tást indít­vá­nyo­zott, ame­lyet a bíró­ság elrendelt.

A nyo­mo­zó ügyész­ség vád­ira­tá­ban azt indít­vá­nyoz­ta, hogy amennyi­ben a vád­lott az elő­ké­szí­tő ülé­sen a bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sét beis­me­ri, a bíró­ság ítél­je egy év nyolc hónap, vég­re­haj­tá­sá­ban három év pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés­re és kato­nai bün­te­tés­ként fokoz­za le.

Az ügy­ben kiadott koráb­bi saj­tó­köz­le­mény az aláb­bi lin­ken érhe­tő el:

Bűn­ügyi fel­ügye­let és távol­tar­tás az élet­tár­sát bán­tal­ma­zó és fenye­ge­tő rend­őr­rel szemben