Főoldal » Hírek » Traktor csalárd értékesítéséből származó pénzt mosott tisztára - a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Heves Megyei Főügyész­ség vádat emelt az ellen az egri férfi ellen, aki az egyik nép­sze­rű inter­ne­tes hir­de­té­si felü­le­ten csa­lá­si szán­dék­kal eladás­ra kínált trak­tor vétel­ára­ként átutalt több mil­lió forin­tot a hir­de­tést fel­adó, isme­ret­le­nül maradt sze­mély meg­bí­zá­sá­ból fel­vet­te, majd azt a részé­re átadta.

A vád sze­rint a vád­lott egy isme­ret­len sze­mély rábí­rá­sá­ra 2019 ápri­li­sá­ban szám­lát nyi­tott egy egri bank­fi­ók­ban, amire azért volt szük­ség, hogy arra a meg­bí­zó­ja, a csa­lás tény­le­ges elkö­ve­tő­je - sze­mély­azo­nos­sá­ga titok­ban tar­tá­sa mel­lett – az álta­la elkö­ve­tett bűn­cse­lek­mény­ből szár­ma­zó pénzt tud­jon majd átutal­tat­ni. Az isme­ret­le­nül maradt sze­mély 2019. május 2-án álné­ven regiszt­rált az inter­ne­tes por­tá­lon, ahol más­nap egy igen kecseg­te­tő, kép­pel is illuszt­rált hir­de­tést adott fel egy kitű­nő műsza­ki és esz­té­ti­kai álla­po­tú trak­tort kínál­va eladásra.

A hir­de­tés­re hamar jelent­ke­zett a sér­tett, aki a trak­tor vétel­ára­ként 2.500.000 Ft-ot utalt át a vád­lott által nyi­tott bank­szám­lá­ra. Ezután a meg­té­vesz­tő hir­de­tés az oldal­ról azon­nal tör­lés­re került, annak fel­adó­ja elér­he­tet­len­né vált, a trak­tor pedig soha nem szál­lí­tot­ták le a sértettnek.

Az isme­ret­le­nül maradt csaló 2019. május 6-án érte­sí­tet­te a vád­lot­tat, hogy pénz érke­zett a szám­lá­já­ra, aki ezután össze­sen 2.460.000 Ft-ot vett fel a pénz­in­té­zet­ben úgy, hogy a körül­mé­nyek alap­ján tisz­tá­ban volt azzal, hogy ez a pénz bün­te­ten­dő cse­lek­mény­ből származik.

A vád­lott az így fel­vett pénz átadá­sa­kor, a köz­re­mű­kö­dé­sé­ért 600.000 Ft-ot kapott az  isme­ret­len személytől.

A Heves Megyei Főügyész­ség a bün­te­tett elő­éle­tű, vissza­eső vád­lott ellen pénz­mo­sás bűn­tet­te miatt emelt vádat.

A főügyész­ség indít­vá­nyoz­ta, hogy a bíró­ság a vád­lot­tal szem­ben a bűnös­sé­ge beis­me­ré­se ese­tén két év sza­bad­ság­vesz­tést szab­jon ki, emel­lett kettő évre tilt­sa el a köz­ügyek gya­kor­lá­sá­tól, vala­mint alkal­maz­zon vele szem­ben vagyon­el­kob­zást is.