Főoldal » Hírek » Brutális emberölés ítéletének felülvizsgálata- A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványára a Kúria jelentősen súlyosította a különösen kegyetlen gyilkosok büntetését

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség ember­ölés bűn­tet­te miatt jog­erő­sen elítélt elkö­ve­tők bűn­cse­lek­mé­nyé­nek téves minő­sí­té­se miatt, egy­ben bün­te­té­sük súlyo­sí­tá­sa cél­já­ból a Kúri­á­hoz fordult.

A Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szék két vád­lot­tat külö­nös kegyet­len­ség­gel elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te miatt súlyos fegy­ház­bün­te­tés­re ítélt. Az elkö­ve­tők 2015. máju­sá­ban itta­san azért rug­dos­ták halál­ra szál­lás­adó­ju­kat, mert az élet­tár­sa védel­mé­re kelt. A vád­lot­tak előbb az asszonyt bán­tal­maz­ták, ököl­lel a fejét ütöt­ték, majd a föld­re teper­ték a fér­fit, tes­tét erő­tel­je­sen tapos­ták, rug­dos­ták, hátát és fejét ököl­lel ütöt­ték, még a nya­kát is meg­ta­pos­ták. Az áldo­zat tes­tét leg­alább 17 erő­be­ha­tás érte. A férfi olyan súlyos bor­da­tö­ré­ses, vala­mint nyaki és hasi sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy három órán belül elhalálozott.

A vád­ha­tó­ság külö­nös kegyet­len­ség­gel elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te és súlyos testi sér­tés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt emelt vádat. A tör­vény­szék az elkö­ve­tő­ket – az egyik vád­lot­tat mint több­szö­rös vissza­esőt - hosszú idejű fegy­ház­bün­te­tés­sel súj­tot­ta. Az íté­lő­táb­la azon­ban jelen­tő­sen eny­hí­tet­te a bün­te­té­sü­ket. Íté­le­té­nek indo­ko­lá­sa sze­rint a bűn­tett súlyo­sabb minő­sí­té­sé­hez szük­sé­ges rend­kí­vü­li bru­ta­li­tás nem álla­pít­ha­tó meg.

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség állás­pont­ja sze­rint azon­ban az élet elle­ni bűn­cse­lek­mény jogi meg­íté­lé­se téves volt, mivel az ítél­ke­zé­si gya­kor­lat sze­rint meg­ál­la­pít­ha­tó a külö­nös kegyet­len­ség akkor is, ha az elkö­ve­tő esz­köz igény­be­vé­te­le nél­kül, pusz­ta kéz­zel, agyon­ve­rés­sel, rúgás­sal vagy tapo­sás­sal öli meg áldo­za­tát. A fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség rend­kí­vü­li per­or­vos­la­ti kérel­mé­ben a bűn­cse­lek­mény minő­sí­té­sé­nek meg­vál­toz­ta­tá­sát, és az elkö­ve­tők bün­te­té­sé­nek jelen­tős súlyo­sí­tá­sát indítványozta.

A Kúria a felül­vizs­gá­la­ti indít­ványt ala­pos­nak talál­ta. Íté­le­té­ben kifej­tet­te, hogy az íté­lő­táb­la állás­pont­já­val szem­ben egy föl­dön fekvő, véde­ke­zés­re kép­te­len, rész­ben már esz­mé­let­len sér­tett kitar­tó, nagy­szá­mú súlyos sérü­lést okozó, hossza­dal­mas ütle­ge­lé­se, rug­do­sá­sa, meg­ta­po­sá­sa olyan kirí­vó­an bru­tá­lis, ember­te­len elkö­ve­té­si mód, ami túl­mu­tat az ember­élet kiol­tá­sá­val szük­ség­kép­pen együtt járó kegyet­len­sé­gen. Emi­att az elkö­ve­tő­ket külö­nös kegyet­len­ség­gel elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te miatt 17 év, illet­ve 12 év fegy­ház­bün­te­tés­sel sújtotta.