Főoldal » Hírek » Hamis diplomataútlevelet nyújtott át a határon - a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Járá­si Ügyész­ség vádat emelt azzal a buda­pes­ti fér­fi­val szem­ben, aki 2018. decem­ber 27-én hamis dip­lo­ma­ta­út­le­vél­lel iga­zol­ta sze­mély­azo­nos­sá­gát a határon.

A vád­irat sze­rint a vád­lott a késő dél­utá­ni órák­ban jelent­ke­zett be a rösz­kei autópálya-határátkelőn Szer­bi­á­ból Magyar­or­szág terü­le­té­re. Átadott sze­mé­lyi iga­zol­vá­nya alap­ján az útle­vél­ke­ze­lő azt álla­pí­tot­ta meg, hogy a vád­lott a bűn­ügyi nyil­ván­tar­tás­ban sze­re­pel, ezért őt másod­la­gos ellen­őr­zés érde­ké­ben félreállította.

A vád­lott ekkor vette elő és adta át az útle­vél­ke­ze­lő­nek a sze­mé­lyes ada­ta­it tar­tal­ma­zó közép-afrikai köz­tár­sa­ság­be­li dip­lo­ma­ta­út­le­ve­lét. Az úti okmány­ról meg­ál­la­pí­tást nyert, hogy azt leg­alább két ere­de­ti útle­vél­ből állí­tot­ták össze. Isme­ret­len elkö­ve­tő az ere­de­ti­leg nem is dip­lo­ma­ta útle­vél­ként kiál­lí­tott okmány­ban a vád­lott ada­ta­it tar­tal­ma­zó első lapot mani­pu­lál­ta, továb­bi két belső lapot, illet­ve a műbőr fedő­la­pot kicse­rél­te, és a sor­szá­mát is meg­vál­toz­tat­ta. E vál­toz­ta­tá­sok révén „vált” az útle­vél dip­lo­ma­ta stá­tuszt iga­zo­ló okmánnyá.

A vád­lott az ország­ba tör­tént belé­pé­se­kor olyan köz­ok­ira­tot hasz­nált fel, mely­ről tudta, hogy azt meghamisították.

A járá­si ügyész­ség a vád­lot­tat közokirat-hamisítás bűn­tet­té­nek elkö­ve­té­sé­vel vádol­ja, bűnös­sé­gé­nek kér­dé­sé­ben a Sze­ge­di Járás­bí­ró­ság fog dönteni.