Főoldal » Hírek » Letartóztatásban maradhat az emberöléssel vádolt pár - a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a letar­tóz­ta­tás fenn­tar­tá­sá­ra vonat­ko­zó első­fo­kú bíró­sá­gi hatá­ro­zat hely­ben­ha­gyá­sát indít­vá­nyoz­ta azok­kal a vád­lot­tak­kal szem­ben, aki­ket az ügyész­ség ember­ölés bűn­tet­té­vel vádol.

A vád­ira­ti tény­ál­lás sze­rint a zala­eger­sze­gi élet­tár­sak 2020 feb­ru­ár­já­ban ittas álla­pot­ban szó­vál­tás­ba keve­red­tek szál­lás­adó­juk­kal, akit addig ütöt­tek, rúg­tak, amíg az áldo­zat a bán­tal­ma­zás követ­kez­té­ben éle­tét vesz­tet­te. Ezt ész­lel­ve a vád­lot­tak – a bűn­cse­lek­mény nyo­ma­i­nak eltün­te­té­se érde­ké­ben - a házat felgyújtották.

Az ügyész­ség a vád­lot­tak­kal szem­ben társ­tet­tes­ként, külö­nös kegyet­len­ség­gel elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te miatt emelt vádat. Egy­ide­jű­leg indít­vá­nyoz­ta az elkö­ve­tők­kel szem­ben koráb­ban elren­delt letar­tóz­ta­tás fenntartását.

Az ügy­ben első fokon eljá­ró Zala­eger­sze­gi Tör­vény­szék a vád­lot­tak letar­tóz­ta­tá­sát az első­fo­kú bíró­ság ügy­dön­tő hatá­ro­za­tá­nak kihir­de­té­sé­ig fenn­tar­tot­ta. A vég­zés ellen az egyik vád­lott fellebbezett.

A fel­leb­be­zés foly­tán folya­mat­ban lévő másod­fo­kú eljá­rás­ban a Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a letar­tóz­ta­tás fenn­tar­tá­sá­ról ren­del­ke­ző tör­vény­szé­ki vég­zés hely­ben­ha­gyá­sát indít­vá­nyoz­ta. A fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség indít­vá­nyát arra ala­poz­ta, hogy a cse­lek­mény kiemel­ke­dő­en magas bün­te­té­si téte­lé­ből vár­ha­tó súlyos bün­te­tés miatt tar­ta­ni lehet a fel­leb­be­zést elő­ter­jesz­tő vád­lott szö­ké­sé­től, elrej­tő­zé­sé­től, vala­mint a tanúk befo­lyá­so­lá­sá­tól. Emel­lett élet­vi­te­lé­re figye­lem­mel a bűn­is­mét­lés veszé­lye is fenn­áll. Ezért a kény­szer­in­téz­ke­dés továb­bi alkal­ma­zá­sa vele szem­ben is indokolt.

A fel­leb­be­zést a Pécsi Íté­lő­táb­la bírál­ja el.