Főoldal » Hírek » Vádemelés a rokkant édesapját bántalmazó férfi ellen- a Veszprém Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Súlyos testi sér­tés bűn­tet­té­nek minő­sí­tett esete és kap­cso­la­ti erő­szak bűn­tet­te miatt emelt vádat emelt a Tapol­cai Járá­si Ügyész­ség azzal a 39 éves fér­fi­val szem­ben, aki 2018-tól rend­sze­re­sen bán­tal­maz­ta rok­kant édes­ap­ját az egyik Sümeg kör­nyé­ki faluban.

A vád­irat sze­rint az utób­bi nyolc évben ita­lo­zó élet­vi­telt foly­ta­tó, jöve­de­lem­mel évek óta nem ren­del­ke­ző elkö­ve­tő rend­sze­re­sen került konf­lik­tus­ba rok­kant, beteg­sé­gé­ből kifo­lyó­lag nehe­zen mozgó, erős fizi­kai mun­ká­ra már kép­te­len édes­ap­já­val. Nézet­el­té­ré­se­ik időn­ként bán­tal­ma­zá­sig fajul­tak. Elő­for­dult, hogy a vád­lott a nála gyen­gébb fizi­ku­mú apját fel­lök­te és meg is rúgta. Sérü­lé­se­ket a férfi nem szen­ve­dett, azon­ban hely­ze­tét szé­gyell­ve, az ilyen inci­den­sek­ről még a fele­sé­gé­nek sem szá­molt be.

2020. ápri­lis ele­jén az ittas vád­lott az ágyra lökte apját, majd nya­kát meg­fog­va, azzal fenye­get­te, hogy meg­öli. Az eset­nek ekkor az elkö­ve­tő édes­any­ja is a szem­ta­nú­ja volt, aki ruhá­já­nál fogva rán­gat­ta el fér­jé­től a fiu­kat, aki ekkor a bán­tal­ma­zás­sal felhagyott.

2020. május 1-jén az elkö­ve­tő több­ször kért pénzt apjá­tól, de a sér­tett nem adott neki. Kora este így is erő­sen itta­san ért haza, és a kony­há­ba lépve meg­jegy­zést tett apjá­nak, hogy ha nem dol­go­zik, nem is érdem­li meg az ételt. A sér­tett fel­in­dult álla­po­tá­ban a kezé­ben lévő zsem­lét a fiá­hoz vágta, aki erre ismét meg­ölés­sel fenye­get­te apját, és elin­dult felé. A férfi a fia elől a für­dő­szo­bá­ba mene­kült, de az ajtót már nem tudta magá­ra zárni, mivel a vád­lott, aki kés­sel a kezé­ben ment utána, az ajtót benyom­ta, apját pedig ezál­tal fel­lök­te. A hanyatt fekvő sér­tett véde­ke­zett a vád­lot­tal szem­ben, aki a kés­sel meg­vág­ta édes­ap­ja fülét, vala­mint a kar­ját, majd azt a tompa felé­vel a tor­ká­hoz szo­rí­tot­ta. A tett­le­ges­ség­nek ez eset­ben is az anya vete­tett véget, aki a ruhá­já­nál fogva elrán­tot­ta a fiát, elvet­te tőle a kést, majd két pofon­nal a szo­bá­já­ba zavar­ta, ami­nek a vád­lott ele­get is tett.

Az ügyész­ség a bün­tet­len elő­éle­tű elkö­ve­tő­vel szem­ben tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel bün­te­tő­vég­zés meg­ho­za­ta­lá­ra, és abban fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra tett indít­ványt a vádiratában.