Főoldal » Hírek » Országszerte, bűnszövetségben lopták a drága parfümöket - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye- rendőrségi fotókkal

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség minő­sí­tett lopás bűn­tet­te miatt emelt vádat azzal a három kül­föl­di vád­lot­tal szem­ben, akik két hónap alatt, 13 üzlet­ből össze­sen több, mint hét­mil­lió forint érté­kű par­fü­möt lop­tak el.

Az ügy román állam­pol­gár­sá­gú vád­lott­jai elő­ze­te­sen meg­ál­la­pod­tak abban, hogy az egyik illat­sze­re­ket for­gal­ma­zó üzlet­lánc magyar­or­szá­gi bolt­ja­i­ból érté­kes par­fü­mö­ket lop­nak el. A 70 éves férfi a külön­bö­ző hely­szí­nek­re gép­jár­mű­vel szál­lí­tot­ta a 37 éves női és 35 éves férfi vád­lot­ta­kat, majd köze­li par­ko­lók­ban várta tár­sa­it. Mivel az érté­kes illat­sze­re­ket áru­vé­dő esz­kö­zök­kel sze­rel­ték fel, a fia­ta­labb vád­lot­tak a bol­tok­ba egy kül­föl­dön meg­vá­sá­rolt spe­ci­á­lis táv­irá­nyí­tót is maguk­kal vit­tek, ami­vel hatás­ta­la­ní­tot­ták az üzle­tek áru­vé­del­mi kapuit.

2019. novem­ber 20. és 2020. janu­ár 23. között a vád­lot­tak az ország külön­bö­ző váro­sa­i­ban talál­ha­tó, össze­sen 13 üzlet­ből lop­tak el par­fü­mö­ket, melyek együt­tes érté­ke meg­ha­lad­ja a hét­mil­lió forintot.

A vád­lot­tak az ello­pott par­fü­mök egy részét elaján­dé­koz­ták, míg nagyobb részét Romá­nia terü­le­tén elad­ták, a kapott össze­get pedig egy­más között felosztották.

Az illat­sze­rek egy részét a rend­őr­ség lefog­lal­ta, így a kár közel fele meg­té­rült. A sér­tett üzlet­lánc a bün­te­tő­el­já­rás­ban kérte kárá­nak meg­té­rí­té­sét, pol­gá­ri jogi igényt ter­jesz­tett elő.

Az idő­sebb vád­lot­tat elfog­ták és jelen­leg is letar­tóz­ta­tás­ban van, a két fia­ta­labb vád­lott ellen nem­zet­kö­zi elfo­ga­tó­pa­ran­csot bocsá­tot­tak ki.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a letar­tóz­ta­tás­ban lévő idő­sebb vád­lot­tal szem­ben bűn­se­géd­ként, foly­ta­tó­la­go­san, jelen­tős érték­re, bűn­szö­vet­ség­ben, üzlet­sze­rű­en, dolog elle­ni erő­szak­kal elkö­ve­tett lopás bűn­tet­te, míg a távol­lé­vő két tár­sá­val szem­ben társ­tet­tes­ként elkö­ve­tett ugyan­ezen bűn­cse­lek­mény miatt emelt vádat a Deb­re­ce­ni Járás­bí­ró­sá­gon. A járá­si ügyész­ség a vád­irat­ban mind­há­rom vád­lot­tal szem­ben bör­tön­bün­te­tés, köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás és Magyar­or­szág terü­le­té­ről tör­té­nő kiuta­sí­tás elren­de­lé­sé­re tett indít­ványt, továb­bá vala­mennyi vád­lott vonat­ko­zá­sá­ban indít­vá­nyoz­ta vagyon­el­kob­zás elren­de­lé­sét és azt, hogy a járás­bí­ró­ság a sér­tett által elő­ter­jesz­tett pol­gá­ri jogi igényt érdem­ben bírál­ja el.

A nyo­mo­zá­sát végző Deb­re­ce­ni Rend­őr­ka­pi­tány­ság által az eljá­rás során készí­tett fény­kép­fel­vé­te­lek ezen a lin­ken tekint­he­tők meg.