Főoldal » Hírek » Csalással szerzett pénzből akart húsüzemet építeni a vállalkozó - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleménye

145 mil­lió forint álla­mi támo­ga­tást akart meg­sze­rez­ni hús­üze­me fel­épí­té­sé­hez egy nyír­bá­to­ri vál­lal­ko­zó hamis banki papí­rok segít­sé­gé­vel, azon­ban egy fil­lért sem fizet­tek ki neki.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyész­ség vád­ira­tá­nak lénye­ge sze­rint egy nyír­bá­to­ri vál­lal­ko­zó össze­sen 377 mil­lió forint euró­pai uniós és magyar álla­mi vissza nem térí­ten­dő támo­ga­tást igé­nyelt egy hús­üzem fel­épí­té­se cél­já­ból. A jog­sza­bály lehe­tő­vé tette, hogy a támo­ga­tás felét – 145 mil­lió forin­tot – elő­leg­ként kap­jon meg a vál­lal­ko­zó, ami­ből elkezd­he­ti az épít­ke­zést. Ugyan­ak­kor azt is kikö­töt­te a jog­sza­bály, hogy az elő­leg csak akkor jár, ha meg­fe­le­lő biz­to­sí­té­kot tud nyúj­ta­ni a vál­lal­ko­zó, hiszen elő­for­dul­hat, hogy vala­mi külső ok (pl. ter­mé­sze­ti csa­pás, meg­vál­to­zott piaci hely­zet) miatt a beru­há­zást nem lehet befe­jez­ni és így az állam elve­szí­te­né az elő­le­get. Ilyen biz­to­sí­ték volt az ügy­ben egy bank által kiadott ún. bank­ga­ran­cia, ami az elő­leg­nek meg­fe­le­lő összeg­ről szólt. A bank­ga­ran­cia egy okirat, amely azt tar­tal­maz­za, hogy a bank köte­le­zett­sé­get vál­lal az elő­leg vissza­fi­ze­té­sé­re a vál­lal­ko­zó helyett.

Ilyen bank­ga­ran­ci­át a vád­lott nem tudott sze­rez­ni, ezért isme­ret­len körül­mé­nyek között hoz­zá­ju­tott egy hamis banki iga­zo­lás­hoz, ame­lyet úgy nyúj­tott be a támo­ga­tást folyó­sí­tó ható­ság­hoz, hogy arról azt állí­tot­ta, hogy az való­di. Az elő­le­get még­sem kapta meg, mert a ható­ság ellen­őriz­te az okirat tar­tal­mát, azaz fel­vet­te a kap­cso­la­tot az okira­ton fel­tün­te­tett bank­kal, amely azt a tájé­koz­ta­tást adta, hogy ilyen iga­zo­lást ők nem állí­tot­tak ki. Ahogy mind­ez kide­rült, a vád­lott már nem kérte az elő­leg kifi­ze­té­sét, sőt a tel­jes támo­ga­tást vissza­von­ták tőle, így a költ­ség­ve­tést végül nem érte kár.

Az ügyész­ség a nyo­mo­zás során fel­aján­lot­ta a vál­lal­ko­zó­nak, hogy amennyi­ben beis­me­rő val­lo­mást tesz, akkor tár­gya­lás nél­kül is elítél­he­ti a bíró­ság fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés­re és pénz­bün­te­tés­re. A férfi élt ezzel a lehe­tő­ség­gel, és beis­mer­te a külö­nö­sen nagy vagyo­ni hát­rányt okozó költ­ség­ve­té­si csa­lás és hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sá­nak elkö­ve­té­sét, ezért az ügyész­ség vele szem­ben fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés és pénz­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta a bíró­ság­nak. Az ügyész­ség szá­má­ra ezt a lehe­tő­sé­get a 2018. júli­us 1. nap­ján hatály­ba lépett új bün­te­tő­el­já­rá­si tör­vény adta meg, mellyel azért érde­mes élni az ilyen jel­le­gű ügyek­ben, mert gyor­san és egy­sze­rű­en befe­jez­he­tő­ek a más­kor éve­kig tartó büntetőeljárások.

Az eljá­rás a Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szé­ken folytatódik.