Főoldal » Hírek » Kiverte a biztosítékot a férfi, aki viharban próbálta lebontani a toronydarut - a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Az Egri Járá­si Ügyész­ség vádat emelt azzal a fér­fi­val szem­ben, aki erős szél­vi­har­ban pró­bált szét­sze­rel­ni egy darut egy Heves megyei köz­ség­ben, de végül olyan elekt­ro­mos zár­la­tot oko­zott, hogy az egész köz­ség áram nél­kül maradt.

A vád sze­rint a falu­ban idén tavasszal a római kato­li­kus temp­lom nagy­sza­bá­sú rekonst­ruk­ci­ó­ja tör­tént, mely­hez a kivi­te­le­ző cég egy önjá­ró darut is bérelt, ami­vel a torony­ba emel­ték be az épí­tő­anya­go­kat. A mun­ká­la­tok elő­re­ha­lad­tá­val az eme­lő­szer­ke­zet­re már nem volt szük­ség, ezért annak tulaj­do­no­sa, a vád­lott, 2020. május 11-én hoz­zá­lá­tott a gép lesze­re­lé­sé­hez. Ezen a napon az Orszá­gos Mete­o­ro­ló­gi­ai Szol­gá­lat Heves megye terü­le­té­re 1. foko­za­tú figyel­mez­te­tő elő­re­jel­zést adott ki ziva­tar­ve­szély miatt azzal, hogy a ziva­ta­ro­kat akár 100 km/órás szél­lö­kés és jég­eső is kísér­he­ti. A férfi sem ezzel, sem a vonat­ko­zó elő­írá­sok­kal nem törőd­ve kora dél­előtt meg­kezd­te a daru lebontását.

A sze­re­lé­si folya­mat során elő­ször a gémen lévő futó­macs­kát akar­ta behúz­ni, ami­hez le kel­lett enged­nie az acél­sod­ronyt, mivel az rosszul volt fel­csé­vél­ve a kötél­dob­ra. Miköz­ben az eme­lő­kö­te­let meg­pró­bál­ta vissza­húz­ni, hir­te­len erős szél­lö­kés támadt, ami a daru hor­gát egy köze­li fa lomb­jai közé len­dí­tet­te, ahol a nehéz fém­da­rab gel­lert kapott, és egye­ne­sen a közel­ben húzó­dó 22 kilo­vol­tos magas­fe­szült­sé­gű táv­ve­ze­té­ké­nek csa­pó­dott. Ezzel azon­na­li zár­la­tot oko­zott, mely­nek követ­kez­té­ben a falu­ban nagy­já­ból egy órán keresz­tül tel­je­sen meg­szűnt az áram­szol­gál­ta­tás, ami több mint 2000 helyi lakost érintett.

Figye­lem­mel arra, hogy a vonat­ko­zó jog­sza­bá­lyi elő­írás sze­rint az elekt­ro­mos háló­zat köz­ér­de­kű üzem­nek minő­sül, az Egri Járá­si Ügyész­ség köz­ér­de­kű üzem gon­dat­lan meg­za­va­rá­sá­nak vét­sé­gé­vel vádol­ja a fér­fit, aki­vel szem­ben pénz­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra tett indít­ványt a járás­bí­ró­ság­ra benyúj­tott vád­ira­tá­ban. A vád­lott az áram­szol­gál­ta­tó­nak oko­zott kárt koráb­ban már megtérítette.