Főoldal » Hírek » A kiskorú sértetteket kirabló férfiak elleni vádemelésről- a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség fel­fegy­ver­kez­ve elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mény miatt emelt vádat két férfi ellen, akik 2020 júli­u­sá­ban kés­sel fenye­get­tek, bán­tal­maz­tak és kira­bol­tak három fia­talt Szom­bat­hely Fő terén, és egy kis­ko­rút meg­kí­sé­rel­tek kirabolni.

A vád sze­rint a vád­lot­tak a haj­na­li órák­ban bele­kö­töt­tek a Fő téren zenét hall­ga­tó négy fia­tal­ba. Az egyik, a bör­tön­ből alig több mint három hónap­ja sza­ba­dult, külö­nös vissza­eső férfi egy sváj­ci bics­ká­val fenye­get­te a kis­ko­rú sér­tet­te­ket, miköz­ben fel­szó­lí­tot­ta őket a pén­zük átadá­sá­ra. A vád­lott fel­szó­lí­tá­sát a társa is elismételte.

Három kis­ko­rú sér­tett a vád­lot­tak fenye­ge­tő maga­tar­tá­sá­tól és a kés­től meg­ijedt és átad­tak a vád­lot­tak­nak össze­sen 10.400 forint kész­pénzt. A negye­dik kis­ko­rú sér­tett közöl­te a vád­lot­tak­kal, hogy nem adja oda a pén­zét, emi­att a rovott múltú vád­lott nagy erő­vel arcul ütöt­te őt. A fia­tal sér­tett ennek elle­né­re nem adta oda a vád­lot­tak­nak a nála lévő pénzt.

Ezt köve­tő­en a vád­lot­tak a tele­fo­nok átadá­sá­ra szó­lí­tot­ták fel a fia­ta­lo­kat, miköz­ben a kést a rovott múltú vád­lott az egyik sér­tett mell­ka­sa fele irá­nyí­tot­ta és közöl­te, hogy ült már bör­tön­ben és simán leszúr bár­kit, míg a társa meg­ütöt­te a kis­ko­rút. A sér­tett a bán­tal­ma­zás és a fenye­ge­tés hatá­sá­ra átad­ta a vád­lot­tak­nak a 70.000 forint érté­kű mobil­te­le­fon­ját, amit a vád­lot­tak eltu­laj­do­ní­tot­tak. A vád­lot­tak a másik sér­tett által átadott tele­font – mert azt ala­csony érté­kű­nek tar­tot­ták – vissza­ad­ták a sértettnek.

A vád­lot­tak a har­ma­dik sér­tet­tet fel­szó­lí­tot­ták, hogy mutas­sa meg a pénz­tár­cá­ját, amit meg is tett és átad­ta nekik az abban lévő 10.000 forin­tot. Ezután az egyik vád­lott ököl­lel meg­ütöt­te, míg társa a kést a nya­ká­hoz szo­rí­tot­ta és közöl­te, hogy bár­kit le tud szúr­ni, nem fél.

A rovott múltú vád­lott, mielőtt tár­sá­val együtt elhagy­ta a hely­színt, még meg­fe­nye­get­te a sér­tet­te­ket, hogy meg­ke­re­sik és meg­ölik őket, ha fel­je­len­tést mer­nek tenni.

A nyo­mo­zó ható­ság meg­ta­lál­ta és a vád­lot­tak­tól lefog­lal­ta az elra­bolt érté­ke­ket, így a sér­tet­tek kára megtérült.

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség fel­fegy­ver­kez­ve elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­té­vel, vala­mint annak kísér­le­té­vel is vádol­ja a letar­tóz­ta­tás­ban lévő vád­lot­ta­kat, és velük szem­ben fegy­ház­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta. A járá­si ügyész­ség mér­té­kes indít­ványt is tett a vád­irat­ban, ha a vád­lot­tak az elő­ké­szí­tő ülé­sen beis­me­rik a bűnös­sé­gü­ket és lemon­da­nak a tár­gya­lás­hoz való jogukról.