Főoldal » Hírek » Felmentés és kényszergyógykezelés egy újabb rendőrtámadás ügyében - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség vád­ira­ta alap­ján a Kis­vár­dai Járás­bí­ró­ság hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak és mara­dan­dó fogya­té­kos­sá­got okozó súlyos testi sér­tés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt hozott ítéletet. 

Egy 65 éves asszony a 2000-es évek eleje óta szen­ved elme­be­teg­ség­ben, gyógy­sze­re­it nem szed­te és 2016-tól az elő­írt kont­rol­lo­kon sem jelent meg.

2019 júli­u­sá­ban a nő fia beszá­molt a keze­lő­or­vos­nak édes­any­ja álla­pot­rom­lá­sá­ról, akit együtt fel­ke­res­ték a sza­bol­csi laká­sán, ő azon­ban a hely­szín­re hívott men­tők meg­ér­ke­zé­se után sem nyi­tott ajtót.

A men­tő­szol­gá­lat tag­jai rend­őri segít­sé­get kér­tek, majd miu­tán a kiér­ke­ző rend­őrö­ket a nő azzal fenye­get­te meg, hogy sav­val önti le őket, ha rátö­rik az ajtót, érte­sí­tet­ték a kataszt­ró­fa­vé­del­met is.

A vád­irat sze­rint miu­tán a tűz­ol­tók védő­ru­há­zat­ban a lakás ajta­ját betör­ték, a nő több­ször 9,68 % kon­cent­rá­ci­ó­jú sósa­vat locsolt a folyo­són tar­tóz­ko­dó sze­mé­lyek­re. A kataszt­ró­fa­vé­de­lem mun­ka­tár­sa­it a védő­ru­há­zat a sav maró hatá­sá­tól meg­véd­te, azon­ban a sósav az egyik rend­őrt fel­ső­ru­há­za­tá­nak hát­ol­da­lán, míg tár­sát, a házi­or­vost és asszisz­ten­sét a kéz­fe­jén és ruhá­za­tán elérte.

Végül a ható­ság tag­jai a sósa­vas fla­kont az elkö­ve­tő­től elvet­ték, aki még ezután is meg­pró­bál­ta meg­rúg­ni az egyik intéz­ke­dő rendőrt.

Az elkö­ve­tő kóros elme­ál­la­po­tú, a ter­hé­re rótt cse­lek­mény követ­kez­mé­nye­i­nek fel­is­me­ré­sé­re és annak meg­fe­le­lő maga­tar­tás tanú­sí­tá­sá­ra emi­att nem képes, azon­ban nem zár­ha­tó ki, hogy a jövő­ben hason­ló bűn­cse­lek­ményt követ­ne el.

A nyo­mo­zó ügyész­ség a ter­helt elme­ál­la­po­tá­ra tekin­tet­tel vád­ira­tá­ban azt indít­vá­nyoz­ta, hogy a bíró­ság ment­se fel és ren­del­je el – az Igaz­ság­ügyi Meg­fi­gye­lő és Elme­gyó­gyí­tó Inté­zet­ben jelen­leg is elő­ze­tes kény­szer­gyógy­ke­ze­lés alatt álló – vád­lott kényszergyógykezelését.

A tár­gya­lás­ra a vád­lott távol­lé­té­ben került sor, az ügyé­szi indít­vánnyal min­den­ben egye­ző íté­let nem jogerős.

A fotók a szem­lén készültek.