Főoldal » Hírek » Vádemelés a rendőrségi helikoptert megzavaró férfi ellen - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Zöld fényű lám­pá­já­val aka­dá­lyoz­ta a határ­el­len­őr­zést végző rend­őr­sé­gi heli­kop­ter repü­lé­sét az a férfi, aki­vel szem­ben most emelt vádat a Nyír­egy­há­zi Járá­si Ügyészség.

A vád­irat sze­rint a rend­őr­ség és az adó­ha­tó­ság mun­ka­tár­sai 2019 novem­be­ré­ben egyik este heli­kop­te­res határ­el­len­őr­zést tar­tot­tak a magyar-ukrán határ men­tén. Az este 21.00 óra körül fel­szál­ló heli­kop­ter­ben a két piló­tán kívül még három hiva­tá­sos állo­má­nyú utas tar­tóz­ko­dott, akik a mun­ká­ju­kat végez­ték. A heli­kop­ter erős szél­ben, 120 km/h sebes­ség­gel repült a föld­től 250 méter magas­ság­ban, elsö­té­tít­ve. Ami­kor a vád­lott ingat­la­ná­hoz köze­led­tek, a roto­rok zaját ész­lel­te a vád­lott, aki magá­hoz vette a vadász­fegy­ve­ré­re sze­rel­he­tő zöld-fehér fényt kibo­csá­tó lám­pá­ját, majd azzal rávi­lá­gí­tott a heli­kop­ter fül­ké­jé­re.  Ezzel lát­ha­tó­vá tette a légi jár­mű­vet, amit a zöld fénnyel néhány másod­per­cen át követett.

A piló­ta a zava­ró fény miatt meg­ál­lás­ra kény­sze­rült, nem foly­tat­hat­ta a határ­el­len­őr­zést, a gépét egy­hely­ben kel­lett tar­ta­nia. Ez a műve­let az erős szél­ben és az ala­csony magas­ság miatt foko­zott figyel­met igé­nyelt a piló­tá­tól, így a vád­lott veszé­lyez­tet­te a heli­kop­ter­ben ülők éle­tét, testi épségét.

Az ügyész­ség köz­le­ke­dés biz­ton­sá­ga elle­ni bűn­tet­tel vádol­ja a fér­fit, és azt indít­vá­nyoz­ta a vád­irat­ban, hogy a bíró­ság vég­re­haj­tá­sá­ban fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés­re ítél­je, koboz­za el tőle a bűn­cse­lek­mény­hez hasz­nált lám­pát, vala­mint köte­lez­ze a közel 400.000, -forint bűn­ügyi költ­ség meg­fi­ze­té­sé­re is.

Az eljá­rás a Fehér­gyar­ma­ti Járás­bí­ró­sá­gon folytatódik.