Főoldal » Hírek » Elrettentő büntetés kiszabása szükséges és indokolt az unokaöccse sérelmére szexuális erőszakot elkövető terhelttel szemben - a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség, mint másod­fo­kú ügyész­ség a bün­te­tés súlyo­sí­tá­sát indít­vá­nyoz­za abban az ügy­ben, ahol az uno­ka­öccsét a nagy­báty­ja hosszabb időn át súlyo­san sze­mé­rem­sér­tő cse­lek­mé­nyek­re kényszerítette.

A Szom­bat­he­lyi Tör­vény­szék a 2020. novem­ber 10-én meg­ho­zott íté­le­té­ben a vád­lot­tat foly­ta­tó­la­go­san elkö­ve­tett sze­xu­á­lis erő­szak bűn­tet­té­ben és foly­ta­tó­la­go­san elkö­ve­tett sze­xu­á­lis vissza­élés bűn­tet­té­ben mond­ta ki bűnös­nek. A bíró­ság a vád­lot­tat 8 évi és 6 hóna­pi fegy­ház­bün­te­tés­re, mel­lék­bün­te­té­sül 8 évi köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te, és vég­le­ges hatállyal min­den olyan fog­lal­ko­zás gya­kor­lá­sá­tól eltil­tot­ta, amely­nek kere­té­ben tizen­nyol­ca­dik élet­évét be nem töl­tött sze­mély neve­lé­sét, fel­ügye­le­tét, gon­do­zá­sát, gyógy­ke­ze­lé­sét végez­né, ille­tő­leg tizen­nyol­ca­dik élet­évét be nem töl­tött sze­méllyel egyéb hatal­mi vagy befo­lyá­si viszony­ban állna.

A nem jog­erős íté­let sze­rint a vád­lott az akkor még a 14. élet­évét be nem töl­tött uno­ka­öccsét aján­dé­kok­kal, illet­ve azok ígé­re­té­vel elhal­moz­ta, és ezek­re tekin­tet­tel három­ne­gyed éven keresz­tül súlyo­san sze­mé­rem­sér­tő cse­lek­mé­nyek­re kény­sze­rí­tet­te, illet­ve kísé­rel­te meg más súlyo­san sze­mé­rem­sér­tő cse­lek­mé­nyek­re kényszeríteni.

A vád­lot­tal szem­ben kiszab­ha­tó sza­bad­ság­vesz­tés közép­mér­té­ke 13 év 9 hónap. A vád­lott a cse­lek­mé­nyét huza­mo­sabb időn át a sér­tett kap­cso­la­ti, hatal­mi, befo­lyá­si viszo­nyuk­ból is eredő füg­gő­sé­gé­vel, kiszol­gál­ta­tott­sá­gá­val vissza­él­ve követ­te el. A jog­al­ko­tói szán­dék­nak meg­fe­le­lő­en a kiszol­gál­ta­tott, illet­ve véde­ke­zés­re kép­te­len gyer­me­kek védel­me érde­ké­ben elret­ten­tő bün­te­té­sek kisza­bá­sa szük­sé­ges és indo­kolt, ahol a bün­te­té­si tétel közép­mér­té­ke nem­csak meg­ál­la­pí­tan­dó, hanem tény­le­ge­sen irány­adó is.

Az irány­adó közép­mér­ték­től sok évvel elma­ra­dó tar­ta­mú sza­bad­ság­vesz­tés pedig nem szol­gál­hat­ja kellő haté­kony­ság­gal a bün­te­tés­ki­sza­bá­si célo­kat. Mind­ezek miatt a kisza­bott fegy­ház­bün­te­tés és köz­ügyek­től eltil­tás mér­té­két az ügyész­ség túl­zot­tan eny­hé­nek tartja.