Főoldal » Hírek » Busás haszonnal kecsegtette az izraeli férfi a sértettet - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség minő­sí­tett csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat azzal a fér­fi­val szem­ben, aki közel 300 mil­lió forint kárt oko­zott a meg­té­vesz­tett befektetőnek.

Az izra­e­li állam­pol­gár­sá­gú vád­lott 2010 év őszén inter­ne­ten keresz­tül ismer­ke­dett meg a magyar­or­szá­gi sér­tet­tel, aki­nek egy izra­e­li gaz­da­sá­gi tár­sa­ság kép­vi­se­le­té­ben tőke­be­fek­te­té­si lehe­tő­sé­get ígért.

Az egyez­te­té­sek alap­ján 2010 novem­be­ré­ben Deb­re­cen­ben meg­kö­töt­ték a szer­ző­dést, misze­rint a magyar sér­tett egy­mil­lió eurót utalt át a vád­lott által meg­je­lölt bank­szám­lá­ra. A szer­ző­dés tar­tal­ma sze­rint a tőke és a hoza­mok alap­ján össze­sen közel 40 mil­lió euró lett volna a sér­tett befek­te­té­sé­nek tel­jes bevétele.

A szer­ző­dés lejár­ta után több éven keresz­tül a vád­lott még elekt­ro­ni­kus levél­ben, ille­tő­leg vide­ó­be­szél­ge­tés­ben hite­get­te a sér­tet­tet a tőke és a hozam vissza­fi­ze­té­sé­ről, azon­ban kap­cso­la­tuk 2014 augusz­tu­sá­ban megszakadt.

A vád­lott­nak már a szer­ző­dés meg­kö­té­se­kor sem állt szán­dé­ká­ban a befek­te­tett össze­get és a hoza­mot vissza-, illet­ve kifi­zet­ni, maga­tar­tá­sá­val a sér­tett­nek több mint 270 mil­lió forint kárt oko­zott, amely nem térült meg.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság által lefoly­ta­tott nyo­mo­zás során a fér­fi­val szem­ben nem­ze­ti, euró­pai és nem­zet­kö­zi elfo­ga­tó­pa­ran­csot is kibo­csá­tot­tak, amely idáig nem veze­tett eredményre.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a vád­lot­tal szem­ben külö­nö­sen nagy kárt okozó csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat a Deb­re­ce­ni Járás­bí­ró­sá­gon. Vád­ira­tá­ban a járá­si ügyész­ség arra tett indít­ványt, hogy a járás­bí­ró­ság a bün­te­tő­el­já­rást a vád­lott távol­lé­té­ben foly­tas­sa le és őt vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés­re ítél­je, továb­bá a kicsalt tőke­összeg ere­jé­ig vagyon­el­kob­zást ren­del­jen el vele szemben.