Főoldal » Hírek » Hamis tanúzásért fizetett zárkatársának - a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A bíró­ság másod­fo­kon bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te a vád­lot­ta­kat abban a bün­te­tő­ügy­ben, amely­ben egy bün­te­tő­el­já­rás­ban letar­tóz­ta­tás­ba került vád­lott zár­ka­tár­sát arra kérte, hogy az ügyé­ben a nyo­mo­zó ható­ság előtt valót­lan tanú­val­lo­mást tegyen. 

Az íté­let sze­rint a zala­eger­sze­gi vád­lot­tat egy 2017-ben egy kábí­tó­szer bir­tok­lá­sá­nak bűn­tet­te miatt indult bün­te­tő­el­já­rás­ban letar­tóz­tat­ták. Fog­va­tar­tá­sa során zár­ka­tár­sát, aki az ügy másik vád­lott­ja, meg­kér­te, hogy ügyé­ben – pénz és egyéb jut­ta­tá­sok fejé­ben - hamis tanú­val­lo­mást tegyen.

A zár­ka­társ ennek meg­fe­le­lő­en tanú­ként jelent­ke­zett a nyo­mo­zó ható­ság­nál, és a meg­be­szél­tek sze­rin­ti tar­ta­lom­mal hamis tanú­val­lo­mást tett. Utóbb azon­ban a nyo­mo­zók kér­dé­se­i­re ellent­mon­dó vála­szo­kat adott, végül a hamis tanú­zás tör­vé­nyes követ­kez­mé­nye­i­re tör­tént ismé­telt figyel­mez­te­tést köve­tő­en fel­tár­ta val­lo­má­sá­nak valót­lan­sá­gát, vala­mint annak okait.

Az ügy­ben első­fo­kon eljárt Zala­eger­sze­gi Tör­vény­szék a hamis val­lo­mást kez­de­mé­nye­ző vád­lott bűnös­sé­gét – a vád­be­li, vesz­te­ge­tés bíró­sá­gi eljá­rás­ban bűn­tet­té­től elté­rő­en – hamis tanú­zás­ra fel­hí­vás bűn­tet­té­ben álla­pí­tot­ta meg, ezért 1 év 6 hónap sza­bad­ság­vesz­tés­re ítél­te. Tár­sát a vesz­te­ge­tés elfo­ga­dá­sa bíró­sá­gi eljá­rás­ban bűn­tet­té­nek vádja alól felmentette.

A fel­leb­be­zé­sek foly­tán eljárt Pécsi Íté­lő­táb­la a mai napon tar­tott nyil­vá­nos ülé­sen a Pécsi Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség indít­vá­nyá­val egye­ző­en az első­fo­kú bíró­ság íté­le­tét meg­vál­toz­tat­ta. A zár­ka­tár­sá­tól hamis tanú­zást kérő vád­lott bűnös­sé­gét – az első­fo­kon kisza­bott bün­te­tés hely­ben­ha­gyá­sa mel­lett – vesz­te­ge­tés bíró­sá­gi eljá­rás­ban bűn­tet­té­ben álla­pí­tot­ta meg, míg az ellen­szol­gál­ta­tás fejé­ben hamis tanú­val­lo­mást vál­la­ló tár­sát bűnös­nek mond­ta ki vesz­te­ge­tés elfo­ga­dá­sa bíró­sá­gi eljá­rás­ban bűn­tet­té­ben, ezért 6 hónap sza­bad­ság­vesz­tés­re ítélte.