Főoldal » Hírek » Négy év után a DNS-e buktatta le a rablót - a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Az Egri Járá­si Ügyész­ség cso­por­to­san és a bűn­cse­lek­mény elhá­rí­tá­sá­ra korá­nál fogva kor­lá­to­zot­tan képes sze­mély sérel­mé­re elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mé­nyek miatt emelt vádat azzal a több­szö­rö­sen bün­te­tett elő­éle­tű fér­fi­val szem­ben, aki a vád sze­rint tár­sa­i­val még 2013-ban meg­kö­tö­zött és kira­bolt egy 80 éves asszonyt Egerben.

A vád­irat sze­rint a jelen ügy vád­lott­ja, vala­mint két másik - masz­kot és kesz­tyűt vise­lő - társa 2013. novem­ber 17-én, este, hatol­tak be az idős egri asszony házá­ba. A vád­lott fel­ada­ta az udvar és az utca figye­lé­sé­vel a tár­sai cse­lek­mé­nye zavar­ta­lan vég­re­haj­tá­sá­nak biz­to­sí­tá­sa volt. Ennek során a sér­tett ellen­ál­lá­sá­nak leküz­dé­se érde­ké­ben a vád­lott az elő­szo­ba abla­kán lévő redőny gurt­ni­ját meg­fog­ta - így tenye­ré­ről arra DNS került – és letép­te, majd azzal a tár­sai az idős nőt meg­kö­töz­ték, és még a szá­ját is betöm­ték. Ezután az elkö­ve­tők a ház­ban érté­kek után kutat­tak, majd végül éksze­re­ket, kész­pénzt és egy vér­nyo­más­mé­rőt is maguk­hoz vet­tek, és össze­sen 22.000 forint­nyi zsák­mánnyal távoz­tak a helyszínről.

A bűn­cse­lek­ményt köve­tő­en azon­nal meg­in­dult nyo­mo­zás során két elkö­ve­tő sze­mé­lyét sike­rült tisz­táz­ni, őket a bíró­ság még 2016 janu­ár­já­ban tíz, illet­ve hét évi fegy­ház­bün­te­tés­re ítélte.

Abban az eljá­rás­ban ugyan­ak­kor nem lehe­tett azo­no­sí­ta­ni azt a sze­mélyt, aki­nek a gene­ti­kai min­tá­ja – a sér­tet­té mel­lett – meg­ta­lál­ha­tó volt a redőny­hú­zón. Erre csak nem­ré­gi­ben adó­dott lehe­tő­ség, miu­tán elhá­rul­tak azok a jogi aka­dá­lyok, melyek koráb­ban nem tet­ték lehe­tő­vé a talált DNS össze­ve­té­sét a nyil­ván­tar­tás­ban sze­rep­lő min­ták­kal. Miu­tán ez az össze­ha­son­lí­tás meg­tör­tént, kide­rült, hogy az évek­kel ezelőtt lefog­lalt zsi­nór a vád­lott DNS-ét hor­doz­za. Ezen új adat bir­to­ká­ban foly­ta­tó­dott a nyo­mo­zás, mely­nek ered­mé­nye­ként az ügyész­ség most vádat emelt a har­ma­dik, leg­utób­bi bün­te­té­sé­ből csak néhány napja sza­ba­dult, elkö­ve­tő­vel szem­ben is. A külö­nös vissza­eső­nek minő­sü­lő vád­lott a nyo­mo­zás során meg­ta­gad­ta a vallomástételt.

Az Egri Járá­si Ügyész­ség a vád­ira­tá­ban arra tett mér­té­kes indít­ványt, hogy amennyi­ben a férfi az elő­ké­szí­tő ülé­sén vál­toz­tat az állás­pont­ján, és a ren­del­ke­zés­re álló bizo­nyí­té­kok­ra is figye­lem­mel beis­me­ri a bűnös­sé­gét, vala­mint lemond a tár­gya­lás­ról, úgy a bíró­ság vele, mint bűn­se­géd­del szem­ben 6 év fegy­ház­bün­te­tést és 6 év köz­ügyek­től eltil­tást szab­jon ki, és emel­lett köte­lez­ze őt a csak­nem negyed­mil­lió forint­ra rúgó bűn­ügyi költ­ség meg­fi­ze­té­sé­re is.