Főoldal » Hírek » Bíróság előtt a grúz embercsempész - a Vas Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szom­bat­he­lyi Járá­si Ügyész­ség pén­te­ken bíró­ság elé állí­tot­ta azt a grúz fér­fit, akit szer­dán tet­ten értek a 88. számú főúton, amint hat szír állam­pol­gár­sá­gú sze­mélyt szál­lí­tott át Magyar­or­szá­gon, abból a cél­ból, hogy jog­el­le­ne­sen lép­jék át a magyar-osztrák államhatárt.

A vád sze­rint a hat szír állam­pol­gár nem ren­del­ke­zett magyar­or­szá­gi belé­pés­re és tar­tóz­ko­dás­ra jogo­sí­tó okmá­nyok­kal, úgy érkez­tek az ország­ba, hogy átmász­tak a kerí­té­sen, a déli határon.

A vád­lott fel­vet­te a hat fér­fit a határ köze­lé­ben, akik közül négy az utas­tér­ben fog­lalt helyet, kettő pedig elrej­tő­zött a cso­mag­tar­tó­ban. A csem­pé­szett sze­mé­lyek 150-500 euró fizet­sé­get ígér­tek a vád­lott­nak, ha elszál­lít­ja őket a magyar-osztrák határig.

A rend­őr­ség köz­úti ellen­őr­zés alá vonta a vád­lot­tat a 88. számú főúton Vát köze­lé­ben, és meg­ta­lál­ta a gép­ko­csi­ban rej­tőz­kö­dő külföldieket.

A Szom­bat­he­lyi Járás­bí­ró­ság az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző­en vagyo­ni haszon­szer­zés végett, az állam­ha­tár átlé­pé­sé­hez több ember­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­ben mond­ta ki bűnös­nek a vád­lot­tat, akit két év hat hónap vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés­re ítélt, és öt év hat hónap­ra kiuta­sí­tott az ország területéről.

Az íté­let jogerős.

A fotók az elfo­gást köve­tő rend­őr­sé­gi szem­lén készültek.