Főoldal » Hírek » Idős emberek gondozására átadott pénzt sikkasztott el egy debreceni egyesület vezetője - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség nagyobb érték­re elkö­ve­tett sik­kasz­tás bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mé­nyek miatt emelt vádat azzal a fér­fi­val szem­ben, aki a vád sze­rint a rábí­zott pénzt saját cél­já­ra hasz­nál­ta fel.

A vád­lott egy deb­re­ce­ni szék­he­lyű, szo­ci­á­lis szol­gál­ta­tá­sok­kal fog­lal­ko­zó egye­sü­let egyik kép­vi­se­lő­je­ként egy Deb­re­cen­ben műkö­dő gon­do­zó­ház irá­nyí­tá­sát és veze­té­sét látta el.

A gon­do­zó­ház­ban élő rászo­ru­lók ellá­tá­sá­ért a hoz­zá­tar­to­zók havi gon­do­zá­si díjat fizet­tek, továb­bá arra is lehe­tő­ség volt, hogy a gon­do­zó­há­zon belül külön díja­zás elle­né­ben önál­ló apart­mant használjanak.

2018 októ­be­ré­ben és decem­be­ré­ben két sér­tett hoz­zá­tar­to­zó­ja meg­ál­la­po­dást kötött az egye­sü­let kép­vi­se­le­té­ben eljá­ró vád­lot­tal, misze­rint 2.500.000, ille­tő­leg 2.000.000 forin­tot adtak át a vád­lott­nak azért, hogy a sér­tet­tek szá­má­ra éle­tük végé­ig biz­to­sít­sa a gon­do­zó­ház­ban kiala­kí­tott külön apart­man használatát.

A vád sze­rint a vád­lott az átvett pénzt nem fizet­te be az egye­sü­let pénz­tá­rá­ba, hanem azo­kat saját cél­já­ra for­dí­tot­ta. A férfi ezen maga­tar­tá­sá­val a sér­tet­tek­nek 2.500.000 és 2.000.000 forint kárt oko­zott, ami nem térült meg. A sér­tet­tek a Deb­re­ce­ni Rend­őr­ka­pi­tány­ság által lefoly­ta­tott nyo­mo­zás során kér­ték a káruk meg­té­rí­té­sét, pol­gá­ri jogi igényt ter­jesz­tet­tek elő.

A vád­lott az egye­sü­let lét­re­ho­zá­sá­hoz szük­sé­ges doku­men­tu­mo­kat több helyen meg­ha­mi­sí­tot­ta, azo­kat mások helyett és nevé­ben írta alá, majd ezen valót­lan tar­tal­mú okira­to­kat egy ügy­vé­di iro­dán keresz­tül benyúj­tot­ta nyil­ván­tar­tás­ba vétel érde­ké­ben az ille­té­kes bíró­ság­hoz. Az ügy­in­té­ző ügy­véd­nek nem volt tudo­má­sa az ira­tok meghamisításáról.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a vád­lot­tal szem­ben két rend­be­li nagyobb érték­re elkö­ve­tett sik­kasz­tás bűn­tet­te, vala­mint hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat a Deb­re­ce­ni Járás­bí­ró­sá­gon. A bün­te­tő­vég­zés meg­ho­za­ta­lá­ra irá­nyu­ló vád­irat­ban a járá­si ügyész­ség arra tett indít­ványt, hogy a járás­bí­ró­ság a vád­lot­tal szem­ben fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tést szab­jon ki és a sér­tet­tek által elő­ter­jesz­tett pol­gá­ri jogi igényt érdem­ben bírál­ja el.