Főoldal » Hírek » Embercsempészéssel akarta ledolgozni adósságát - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kalo­csai Járá­si Ügyész­ség minő­sí­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt vádat emelt két szerb fér­fi­val szem­ben, akik a vád sze­rint tár­sa­ik­kal együtt bérelt autók­kal 15 ille­gá­lis ille­gá­lis határ­át­lé­pőt akar­tak Auszt­ri­á­ba szál­lí­ta­ni. Sike­res célba érés helyett azon­ban rövid­del az elin­du­lá­suk után lesod­ród­tak az útról, később pedig az iga­zol­ta­tás elől mene­kül­ve az ille­gá­lis beván­dor­ló­kat az autó­pá­lya mel­lett kirak­ták a jár­mű­vek­ből és elmenekültek.

A vád­irat sze­rint az egyik szerb férfi ember­csem­pé­szés­sel akar­ta ledol­goz­ni 1.500,- eurós adós­sá­gát, ezért elfo­gad­ta isme­rő­se aján­la­tát, aki nem­csak beszer­vez­te őt, hanem fel­ada­tok­kal, útmu­ta­tá­sok­kal látta el. 2019. novem­ber 10-én, este, a szerb férfi tár­sa­i­val együtt, Vas­kú­ton, a sze­mét­te­lep mel­lett 15, az állam­ha­tárt koráb­ban meg nem enge­dett módon gya­lo­go­san átlé­pő iraki fér­fit vett fel három szerb honos­sá­gú, bérelt autó­ba azért, hogy Auszt­ri­á­ba szál­lít­sák őket.

Néhány kilo­mé­ter meg­té­te­le után azon­ban egyi­kük jár­mű­ve lesod­ró­dott az útról és a magas útpad­kán fenn­akadt. A szerb sofő­rök az elakadt jár­mű­vet és a szál­lí­tott sze­mé­lye­ket hát­ra­hagy­va távoz­tak a hely­szín­ről. Más­nap haj­nal­ban vissza­tér­tek és egyi­kük autó­já­ba hét, egy újon­nan szer­zett másik autó­ba nyolc kül­föl­dit ültet­tek át és foly­tat­ták útju­kat. Har­ma­dik, szö­kés­ben lévő tár­suk elő­fu­tó­ként biz­to­sí­tot­ta részük­re a zavar­ta­lan előrehaladást.

A Nem­ze­ti Nyo­mo­zó Iroda bűn­ügyi por­tya­szol­gá­la­ta az M9-es autó­pá­lyán ész­lel­te a jár­mű­vek hala­dá­sát és meg­kí­sé­rel­te a vád­lot­ta­kat iga­zol­ta­tás alá vonni, ők azon­ban jár­mű­ve­ik­kel el tud­tak mene­kül­ni. Ezután a vád­lot­tak egy ben­zin­kú­ton kirak­ták a jogo­su­lat­lan határ­át­lé­pő­ket és elmenekültek.

Az ügyész­ség a két szerb fér­fit vagyo­ni haszon­szer­zés végett, több sze­mély­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­vel vádol­ja és ezért velük szem­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát, vala­mint Magyar­or­szág terü­le­té­ről kiuta­sí­tá­su­kat indít­vá­nyoz­za. A jelen­leg letar­tóz­ta­tás­ban lévő vád­lot­tak ügyé­ben a Kalo­csai Járás­bí­ró­ság fog dönteni.