Főoldal » Hírek » Súlyosabb büntetés kapott a halált okozó testi sértéssel vádolt csépai férfi - a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség indít­vá­nyá­nak meg­fe­le­lő­en a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la meg­vál­toz­tat­ta a Szol­no­ki Tör­vény­szék íté­le­tét. Három év nyolc hónap­ra súlyo­sí­tot­ta a bör­tön­bün­te­tést, és mel­lőz­te a sza­bad­ság­vesz­tés vég­re­haj­tá­sá­nak fel­füg­gesz­té­sét annak az elkö­ve­tő­nek az ügyé­ben, akit az első­fo­kú bíró­ság halált okozó testi sér­tés bűn­tet­te miatt két év, vég­re­haj­tá­sá­ban öt év pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés­re ítélt.

A Csé­pán élő férfi ellen azért indult bün­te­tő­el­já­rás, mert 2019 már­ci­u­sá­ban erő­sen ittas álla­pot­ban, szó­vál­tás után egy isme­rő­sét akko­ra erő­vel ütöt­te meg az orrán, hogy a sér­tett az ütés­től hanyatt esett és a fejét a mögöt­te lévő beton­osz­lop­ba ütöt­te. A sér­tett olyan súlyos kopo­nya­sé­rü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy hat nap­pal később elhunyt. Az elkö­ve­tő a ter­hé­re rótt bűn­cse­lek­ményt beismerte.

Az első­fo­kú íté­let­tel szem­ben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyész­ség jelen­tett be fel­leb­be­zést a sza­bad­ság­vesz­tés tar­ta­má­nak súlyo­sí­tá­sa, a vég­re­haj­tás fel­füg­gesz­té­sé­nek mel­lő­zé­se, vala­mint köz­ügyek­től eltil­tás kisza­bá­sa érdekében.

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a fel­leb­be­zést fenntartotta.

A Sze­ge­di Íté­lő­táb­la másod­fo­kú íté­le­té­ben kifej­tet­te, hogy az első­fo­kú bíró­ság által kisza­bott sza­bad­ság­vesz­tés tar­ta­ma nem áll arány­ban a bün­te­tés kisza­bás tör­vé­nyi elve­i­vel, ezért annak lénye­ges súlyo­sí­tá­sa indo­kolt, mely bün­te­tés mel­lett nincs lehe­tő­ség a sza­bad­ság­vesz­tés vég­re­haj­tá­sá­nak fel­füg­gesz­té­sé­re. Miu­tán a ter­helt mél­tat­lan­ná vált a köz­ügyek­ben való rész­vé­tel­re, ezért azok gya­kor­lá­sá­tól a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la eltiltotta.

A másod­fo­kú bíró­ság dön­té­sé­vel az ügy jog­erő­sen befejeződött.