Főoldal » Hírek » Gyógyszerhamisító bűnszervezetet számoltak fel – letartóztatásokat indítványoz az ügyészség - Fotókkal - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A nem­zet­kö­zi igaz­ság­ügyi együtt­mű­kö­dés ered­mé­nye­ként meg­ala­kult magyar-norvég közös nyo­mo­zó cso­port, az Euro­just és az Euro­pol haté­kony köz­re­mű­kö­dé­sé­vel szá­mol­ta fel a hatá­ro­kon átnyú­ló bűn­szer­ve­ze­tet. Az ennek kere­té­ben meg­szer­ve­zett, össze­han­golt akció során több mint 9 mil­lió hamis, nyug­ta­tó hatá­sú tab­let­tát fog­lal­tak le.

A nyo­mo­zás ada­tai sze­rint a bűn­szer­ve­zet két magyar irá­nyí­tó­ja - a szin­tén azo­no­sí­tott és elfo­gott - három magyar és egy szír bűn­tár­sá­val együtt leg­ké­sőbb 2020 nya­rá­tól részt vett abban a bűn­szer­ve­zet­ben, amely hamis, nyug­ta­tó hatá­sú gyógy­sze­rek elő­ál­lí­tá­sá­ra és érté­ke­sí­té­sé­re ala­kult. A hamis gyógy­sze­re­ket Magyar­or­szá­gon gyár­tot­ták, cso­ma­gol­ták, rak­tá­roz­ták, majd Nor­vé­gi­á­ba csem­pész­ték, és ott értékesítették.

A hatá­ro­kon átnyú­ló, szer­ve­zett bűn­cse­lek­mény fel­de­rí­té­se érde­ké­ben indo­kolt­nak mutat­ko­zott, hogy több állam igaz­ság­ügyi ható­sá­ga vegyen részt a nyo­mo­zás­ban. Ezért a magyar ügyé­szek és nyo­mo­zók, és a nor­vég igaz­ság­ügyi ható­ság tag­jai az Euro­just köz­re­mű­kö­dé­sé­vel, koor­di­ná­lá­sá­val közös nyo­mo­zó cso­por­tot (Joint Investiga­ti­on Team - JIT) ala­kí­tot­tak. A közös nyo­mo­zó cso­port műkö­dé­se lehe­tő­vé tette a felek között az infor­má­ci­ók és a bizo­nyí­té­kok köz­vet­len gyűj­té­sét és cse­ré­jét, ezál­tal a gyors és ered­mé­nyes fel­de­rí­tést és a bűn­szer­ve­zet veze­tő­i­nek és bűn­tá­sa­ik­nak elfogását.

A Készen­lé­ti Rend­őr­ség Nem­ze­ti Nyo­mo­zó Iroda Nem­zet­kö­zi Bűnö­zés Elle­ni Főosz­tály Kábí­tó­szer Bűnö­zés Elle­ni Osz­tá­lyá­nak kivá­ló szak­mai tel­je­sít­ményt nyúj­tó nyo­mo­zói 2021. már­ci­us 24-én több hely­színt érin­tő össze­han­golt akci­ót haj­tot­tak végre.

A nyo­mo­zás során a folya­ma­tos infor­má­ció csere lebo­nyo­lí­tá­sá­ban, majd az elfo­gás elő­ké­szí­té­sé­ben is kiemel­ke­dő segít­sé­get nyúj­tott az Euro­pol is.

A kuta­tá­sok során – egyéb bizo­nyí­té­kok mel­lett – több mint 9 mil­lió hamis tab­let­tát, két darab tab­let­tá­zó­gé­pet, több mint száz­ezer gyógy­sze­res üve­get, vala­mint több tíz­ezer, üve­gek jelö­lé­sé­re hasz­ná­la­tos mat­ri­cát fog­lal­tak le. Eze­ken túl­me­nő­en a ható­ság tag­jai több, a gya­nú­sí­tot­tak­hoz köt­he­tő, nagy érté­kű ingó vagyon­tár­gyat is biztosítottak.

A nyo­mo­zó ható­ság az akció során 6 sze­mélyt állí­tott elő és hall­ga­tott ki gya­nú­sí­tott­ként bűn­szer­ve­zet­ben, pszi­chot­róp anyag tar­tal­mú gyógy­szer­re elkö­ve­tett gyógy­szer­ha­mi­sí­tás bűn­tet­té­nek meg­ala­po­zott gya­nú­ja miatt.

Az ügy­ben eljá­ró Buda­pes­ti VI. és VII. Kerü­le­ti Ügyész­ség 5 gya­nú­sí­tott letar­tóz­ta­tá­sá­ra tett indít­ványt, mivel velük szem­ben csak a leg­szi­go­rúbb kény­szer­in­téz­ke­dés elren­de­lé­sé­re lát ala­pot a szö­kés, elrej­tő­zés, a bizo­nyí­tás meg­ne­he­zí­té­se és a bűn­is­mét­lés veszé­lye miatt.

A letar­tóz­ta­tás elren­de­lé­se kér­dé­sé­ben a nyo­mo­zá­si bíró vár­ha­tó­an a mai napon dönt.

A fotók a rend­őr­ség kuta­tá­sa­kor készültek.