Főoldal » Az ügyészségről » Polt Péter az európai ügyészségi modellekről

A nem­ze­tek Euró­pá­ja a jog­ren­dek sok­fé­le­sé­gé­nek Euró­pá­ját is jelen­ti, annak elle­né­re, hogy a nem­ze­ti sza­bá­lyo­zá­sok­nak sok tekin­tet­ben alkal­maz­kod­ni­uk kell az uniós jog­hoz. Az ügyész­sé­gek helye az unió orszá­ga­i­nak intéz­mény­rend­sze­ré­ben függ az adott állam jogi kul­tú­rá­já­tól, hagyo­má­nya­i­tól és alkot­má­nyos beren­dez­ke­dé­sé­től. Polt Péter leg­főbb ügyész az Alap­tör­vény elfo­ga­dá­sá­nak ötö­dik évfor­du­ló­ján ren­de­zett, szé­kes­fe­hér­vá­ri kon­fe­ren­ci­án rész­le­te­sen beszélt a külön­bö­ző euró­pai model­lek­ről: „…..Van­nak tag­ál­la­mok, ahol az ügyész­ég egy­ál­ta­lán nem is sze­re­pel az alkot­má­nyos sza­bá­lyok között, hanem azo­kat az igaz­ság­szol­gál­ta­tás­ra vonat­ko­zó egyéb garan­ci­á­lis sza­bá­lyok között talál­juk. Van olyan tag­ál­lam, ahol az ügyész­ség az igaz­ság­szol­gál­ta­tást tár­gya­ló feje­zet­ben kap helyet, és végül van olyan tag­ál­lam, ahol az alkot­mány az ügyész­ség­re nézve önál­ló feje­zet­ben tar­tal­maz ren­del­ke­zé­se­ket – mint hazánk­ban is.

Ebből a sok­szí­nű­ség­ből követ­ke­zik az is, hogy Euró­pá­ban az ügyész­sé­gek sok­fé­le típu­sa talál­ha­tó meg. Leg­fon­to­sabb közös jel­lem­ző­jük, hogy az álla­mi bün­te­tő­mo­no­pó­li­um meg­tes­te­sí­tő­je­ként funk­ci­o­nál­nak. Azt azon­ban, hogy ezt hogyan teszik, már elté­rő model­lek sze­rint vizs­gál­hat­juk. A két leg­na­gyobb kör, amely­be tra­di­ci­o­ná­li­san cso­por­to­sí­ta­ni szok­ták az ügyész­sé­ge­ket, az a kor­mány­zat­hoz való viszo­nyuk. Egyik hal­maz a kor­mány­zat­hoz ren­delt ügyész­sé­ge­ket tar­tal­maz­za, ame­lyek szer­ve­ze­ti­leg jel­lem­ző­en az igaz­ság­ügyi minisz­ter irá­nyí­tá­sát szok­ták feltételezni….A másik hal­maz az úgy­ne­ve­zett füg­get­len ügyész­sé­gek köre. A füg­get­len jelző itt hoz­zá­adott érték, és a szer­ve­ze­ti füg­get­len­ség­re utal, hiszen a dön­tés­ho­za­ta­lá­ban (azaz a műkö­dé­sé­ben) a kor­mány alá ren­delt ügyész­sé­ge­ket sem lehet vád­eme­lés­re utasítani….

Azt már tehát lát­juk, hogy sok­fé­le alkot­má­nyos sza­bá­lyo­zá­si modell és ugyan­így sok­fé­le ügyész­sé­gi modell léte­zik Euró­pá­ban. Ezek egyi­ké­ről sem mond­ta ki egyet­len nem­zet­kö­zi szer­ve­zet sem, hogy demok­ra­ti­ku­sabb vagy haté­ko­nyabb lenne a másiknál….Fontos lépés­nek tar­tom, hogy az euró­pai jog­kö­zös­ség fel­is­mer­te a külön­bö­ző model­lek lét­jo­go­sult­sá­gát és külö­nö­sen azt, hogy ezek nem­hogy gyen­gí­te­nék, hanem erő­sí­tik a kon­ti­nens jogéletét”.

For­rás: Polt Péter: Tör­vény és igaz­ság című hama­ro­san meg­je­le­nő kötete