Főoldal » Az ügyészségről » Ügyész, bíró, politikus - Székely Ferenc

Ügyész, bíró, poli­ti­kus – a XIX-XX. szá­zad for­du­ló­já­nak egyik kiemel­ke­dő köz­éle­ti sze­mé­lyi­sé­ge volt Szé­kely Ferenc.

Segéd­fo­gal­ma­zó­ként, és Bittó Ist­ván igaz­ság­ügy­mi­nisz­ter tit­ká­ra­ként kezd­te pálya­fu­tá­sát. Alig 30 éve­sen már kirá­lyi főügyész-helyettes volt, majd tíz éven át bíró a Kúri­án, köz­ben szak­ér­tel­mé­re igényt for­mált az Igazságügy-minisztérium is, ahol részt vett a tör­vény­elő­ké­szí­tő munkában.

A szá­zad­for­du­ló első évé­ben már ismét az ügyész­égen dol­go­zott, kar­ri­er­je egyre maga­sabb­ra ívelt: 1900-tól Buda­pest főügyé­sze, majd 1902-től koro­na­ügyésszé nevez­te ki a király, hogy hiva­ta­lát 1910-ben minisz­te­ri szék­re cse­rél­je Khuen-Héderváry Károly kor­má­nyá­ban. Az igaz­ság­ügy mellé ide­ig­le­ne­sen meg­kap­ta a vallás- és köz­ok­ta­tás­ügyi tár­cát is, sőt szol­gált Lukács Lász­ló minisz­ter­el­nök kabi­net­jé­ben is, aki­nek lemon­dá­sa­kor, 1913-ban, nyug­ál­lo­mány­ba vonult.

Szak­mai mun­kás­sá­gá­nak fon­tos állo­má­sa volt a pol­gá­ri per­rend­tar­tás­ról szóló 1911. évi I. tör­vény kidol­go­zá­sa. A véd­erő­ről és hon­vé­de­lem­ről szóló tör­vé­nyek, a kato­nai bün­te­tő­tör­vény­könyv meg­al­ko­tá­sa, és az ő nevé­hez fűző­dik az első nyug­díj­tör­vény is. Szak­iro­dal­mi mun­kás­sá­gát olyan művek jel­lem­zik, mint A magyar bün­te­tő­tör­vény­könyv bün­te­té­si és bör­tön­rend­sze­re, A rabé­lel­me­zés, a Bün­te­té­si és bör­tön­rend­sze­rünk reform­ja vagy A jogi vizs­gák reform­ja című munkák.

Hit­kö­ve­tő ember volt, részt vett a Buda­pes­ti Uni­tá­ri­us Egy­ház meg­szer­ve­zé­sé­ben, annak gond­no­ka, majd orszá­gos főta­ná­csá­nak tagja lett, és segí­tet­te a buda­pes­ti, Nagy Ignác utcai temp­lom épí­té­sét is. Sírja a Kere­pe­si úti teme­tő­ben talál­ha­tó az Áldássy-család krip­tá­já­ban, ahol fele­sé­ge, és fele­sé­ge első férje, Clark Ádám is nyugszik.

(For­rás: Magyar Élet­raj­zi Lexi­kon; Nem­ze­ti Örök­ség Inté­ze­te; Dr. Náná­si Lász­ló: A magyar kirá­lyi ügyész­ség tör­té­ne­te 1871-1945)