Főoldal » Hírek » Rendkívüli brutalitással, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés- A Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség, mint másod­fo­kú ügyész­ség az első­fo­kú íté­let meg­vál­toz­ta­tá­sát, a bün­te­tés súlyo­sí­tá­sát indít­vá­nyoz­za abban az ügy­ben, amely­ben a vád­lott rend­kí­vü­li bru­ta­li­tás­sal ölte meg az öntu­dat­lan álla­po­tú lakótársát.

A Veszp­ré­mi Tör­vény­szék a 2021. ápri­lis 29-én kihir­de­tett íté­le­té­ben a vád­lot­tat külö­nös kegyet­len­ség­gel, véde­ke­zés­re kép­te­len sze­mély sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te miatt, mint vissza­esőt, élet­fogy­tig tartó fegy­ház­bün­te­tés­re, mel­lék­bün­te­tés­ként 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te, és meg­ál­la­pí­tot­ta, hogy a vád­lott leg­ko­ráb­ban 33 év eltel­tét köve­tő­en bocsát­ha­tó fel­té­te­les szabadságra.

A nem jog­erős íté­let sze­rint a vád­lott szí­ves­sé­gi lakás­hasz­ná­ló­ként lakott a sér­tet­tel együtt egy szo­bá­ban. Mind­ket­ten rend­sze­re­sen fogyasz­tot­tak sze­szes italt, és ittas álla­pot­ban közöt­tük a ház körü­li mun­kák elvég­zé­sé­vel kap­cso­lat­ban több­ször ala­kult ki vita. Aznap is a ház körül közö­sen kar­ban­tar­tá­si mun­kát végez­tek, ám amíg a vád­lott távol volt, a sér­tett erő­sen leit­ta­so­dott és az ágyá­ra feküdt. A vissza­ér­ke­ző, szin­tén ittas vád­lott ezen fel­há­bo­ro­dott, emi­att ide­ges lett, majd a véde­ke­zés­re kép­te­len sér­tet­tet ököl­lel és faléc­cel test­szer­te erős üté­sek­kel bán­tal­maz­ta, aztán a már a föl­dön fekvő sér­tett nya­ká­ra és mell­ka­sá­ra rálé­pett, végül azt a lát­sza­tot akar­ta kel­te­ni, hogy a sér­tet­tet – akin több mint 70 kül­sé­rel­mi nyom kelet­ke­zett – bal­eset érte.

A másod­fo­kú ügyész­ség sze­rint a vád­lot­tal szem­ben a fel­té­te­les sza­bad­ság­ra bocsá­tá­sa leg­ko­ráb­bi idő­pont­já­nak későb­bi idő­pont­ban meg­ha­tá­ro­zá­sa indo­kolt, figye­lem­mel a rend­kí­vü­li bru­ta­li­tá­sá­ra, az embe­ri mivol­tá­ból kivet­kőz­ve elkö­ve­tés­re, az elő­éle­té­re, az ittas álla­po­tá­ra, az esz­köz hasz­ná­la­tá­ra, a cse­lek­mé­nye két­sze­res minő­sü­lé­sé­re is.