Főoldal » Hírek » Egyszeri szállítás miatt börtönt kaphat az embercsempész - a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Komá­ro­mi Járá­si Ügyész­ség ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt vádat emelt azzal a mon­te­neg­rói sofőr­rel szem­ben, aki isme­ret­len meg­bí­zó­já­nak uta­sí­tá­sá­ra csem­pész­te a migránsokat.

A vád­irat lénye­ge sze­rint 2021. év ápri­li­sá­ban a férfi isme­ret­len sze­mély meg­bí­zá­sá­ból, sze­mé­lyen­ként 200 euró­ért Magyar­or­szá­gon, a magyar-szerb állam­ha­tár köze­lé­ben egy sze­mély­gép­ko­csi­ba fel­vett 5 - Magyar­or­szág terü­le­té­re jog­el­le­ne­sen, ember­csem­pé­szek segít­sé­gé­vel érke­zett - szír állam­pol­gárt. A sofőr szán­dé­ka az volt, hogy őket a magyar-osztrák állam­ha­tár köze­lé­be szál­lít­ja. A férfi a gép­ko­csi­val Auszt­ria felé köz­le­ke­dett, a jármű utas­te­ré­ben 2, a cso­mag­te­ré­ben 3 fő mig­ráns uta­zott. A fér­fit a meg­bí­zó tele­fo­non irá­nyí­tot­ta, a kül­föl­di­e­ket az által bérelt gép­ko­csi­ban szál­lí­tot­ta, meg­ha­tá­ro­zott hely­szí­nen vette fel és úti­költ­sé­get is kapott. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság jár­őrei 2021. ápri­lis 28. nap­ján, 9 óra 00 perc­kor, az M1 autó­pá­lya Hegyes­ha­lom felé veze­tő olda­lán ellen­őriz­ték a sze­mély­gép­ko­csit, abban a mig­rán­so­kat megtalálták.

Az ügyész­ség a vád­irat­ban indít­ványt tett arra, hogy amennyi­ben a vád­lott az elő­ké­szí­tő ülé­sen beis­me­ri a bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét és lemond a tár­gya­lás­hoz való jogá­ról, akkor őt a bíró­ság 2 év 6 hónap bör­tön­bün­te­tés­re ítél­je és 5 év idő­tar­tam­ra uta­sít­sa ki Magyar­or­szág terü­le­té­ről, továb­bá 3 évre tilt­sa el a köz­ügyek gyakorlásától.

Ezen túl­me­nő­en az ügyész­ség indít­ványt tett arra is, hogy a bíró­ság a vád­lott letar­tóz­ta­tá­sát tart­sa fenn, tekin­tet­tel arra, hogy vele szem­ben tovább­ra is fenn­áll a szö­kés, elrej­tő­zés veszélye.